17 Haz 2011

HAVA LİMANINDA ARTIK İŞKENCEYE SON!


Atatürk Havalimanı'nda terminal girişlerindeki güvenlik noktalarından geçişte yolcular kemer ve ayakkabılarını çıkarmadan geçebilecek.


HABER: TİMETÜRK

Atatürk Havalimanı Güvenlik Komisyonu, yolculardan gelen şikâyetler üzerine terminale girişlerdeki kapı detektörlerinden geçişte sinyal vermesi halinde dahi kemer ve ayakkabıların çıkarılmaması kararı aldı.

İstanbul Vali Yardımcısı ve Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, İç ve Dış Hatlar Terminali'ne girişlerde uygulanan güvenlik denetimlerinin yolculardan gelen tepkiler üzerine tekrar gözden geçirildiğini söyledi.

Yolcuların özellikle kemer ve ayakkabı çıkarılması konusundaki yoğun tepkisi üzerine uygulamayı kaldırdıklarını anlatan Aydın, Atatürk Havalimanı'nın stratejik konumu sebebiyle diğer güvenlik uygulamalarında değişikliğe gidilmediğini bildirdi. Aydın, özellikle terminal girişlerindeki güvenlik noktalarının kaldırılmasının istendiğine dikkat çekerek,

"Yolcular, kontrol yapılmadan terminale girip zaman kaybetmeden check-in (bilet ve bagaj işlemi) yapmak istiyor. Ancak, güvenlik noktalarının kaldırılması söz konusu değil" dedi.

Ahmet Aydın, iç ve dış hat terminallerinde yılda 380 şüpheli paket tespit edildiğini ifade ederek bunların giriş kapılarındaki X-RAY cihazlarından geçtikten sonra terminale girmesi sebebiyle şüpheli paketlerin kontrolünde 'bomba prosedürü' uygulanmadığını söyledi.

Terminal dışındaki açık alanda bulunan tüm şüpheli paketlerin 'bomba uzmanı' tarafından kontrol edildikten sonra patlatıldığını dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Güvenlik noktalarındaki denetimlerde, valizlerdeki tüm tehlikeli maddeler ortaya çıkarılıyor. Bu yüzden terminal içine bomba benzeri patlayıcı madde sokulamıyor. Bu bilindiğinden terminal içindeki şüpheli paketler elle aramayla kontrol ediliyor. Bugüne kadar terminal içinde bulunan şüpheli paketlerin hiçbirinde patlayıcıya rastlanmadı. Hemen hemen tüm valizler, unutkan yolculara aitti."

Aydın, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki polis ve TAV özel güvenlik elemanlarınca yürütülen güvenlik uygulamalarının yabancı ülkeler tarafından örnek gösterildiğine dikkat çekerek son olarak Rusya'daki bir televizyon kanalının 'güvenlik uygulamaları' ile ilgili röportaj yaptığını söyledi.

Rus TV ekibinin, 2014'te Soçi'de düzenlenecek Kış Olimpiyatları öncesi güvenlik uygulamaları ile ilgili özel program hazırladığını dile getiren Aydın,

"Erzurum'daki Kış Olimpiyatları'nda, Türkiye'ye uçakla gelen sporcu ve davetlilerin sorunsuz şekilde transferleri onların çok dikkatini çekmiş. İlk olarak Atatürk Havalimanı'na gelen davetlilere uygulanan güvenlik uygulamalarını yerinde görmek amacıyla burada çekim yaptılar. Onlara uygulanan güvenlik prosedürlerini anlattık" diye konuştu.

Zaman

www.timeturk.com - 16 Haziran 2011 Perşembe - 12:45

Hiç yorum yok: