7 Mar 2011

TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ HOCA EFENDİ HAKK’A UĞURLANDI



Türkiye’nin manevi önderlerinden Büyük İslam Âlimi Tahir Büyükkörükçü(86) Hocaefendi’yi ebedi yolculuğuna yüzbinlerce kişi uğurladı.



Önceki gün sabaha karşı Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vefat eden Konya'nın ve Türkiye’nin manevi önderlerinden olan Büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin cenazesi, yüzbinlerce kişinin omuzlarında Üçler Mezarlığına defnedildi.



Merhum Tahir Hoca Efendinin cenazesi, sürekli vaizliğini yaptığı Konya tarihi Kapu Camiine getirildi.


Cenaze namazının kılınacağı Kapu Camii'nin bulunduğu Tevfikiye Caddesi ve çevredeki caddeler trafiğe kapatılırken, binden fazla polis görev yaptı. Caddeler ve camiye bağlanan sokaklar polis barikatıyla kapatıldı. Cami dışında kurulan dev ekrandan cami ve çevreden yayın yapıldı. Kapu Camii'nde Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi'nin oğlu Abdurrahman Büyükkörükçü Hoca'nın babasıyla ilgili sohbetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Büyükkörükçü ile ilgili bir konuşma yaptı.



Öğle namazının ardından Merhumun cenaze namazı oğlu Abdurrahman Büyükkörükçü tarafından kıldırıldı.



Cenaze namazının ardından ömrü boyunca irşad görevini yerine getiren Merhum Büyükkörükçü’nün cenazesi omuzlar üzerinde Üçler Mezarlığı’na getirilerek dualar ve gözyaşları arasında toprağa verildi. Yüzbinlerce seveninin katıldığı cenaze namazında zaman zaman izdiham yaşandı.



Büyükkörükçü Hocaefendi'nin cenazesine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eski İçişleri Bakanı ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, Saadet Partisi GİK Üyesi Recai Kutan, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve yüzbinlerce seveni katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de cenazeye taziye mesajı gönderdi.


Bu son ebediyet yolculuğuna bu mümtaz kişiyi uğurlamak için Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüz binler Tahir Hoca Efendi’nin Türk halkının gönlünde ne kadar derin izler bıraktığının da açık göstergesi olmuştur. Böyle bir cenaze namazı her insana nasip olmaz.


Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun. Ailesinin, Büyük Türk Milletinin ve Dünya İslam Âleminin başı sağ olsun.

Tahir Büyükkörükçü Kimdir?


Ömrünü İslama adayan Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, 1925 yılında Konya da doğdu.


İlkokulu mahalle okulunda okudu. Konya'da Karma Ortaokulu olarak bilinen meşhur okula devam etti.


Üçüncü sınıfta okuduğu sıralar, bir gün Kapu Camiine gitti. Cami kürsüsünde vaaz eden hoca efendiden çok etkilendi. Öyle ki, içinden “ben de böyle ilim sahibi ve güzel konuşan bir vaiz olsam” diye içinden geçirdi. Daha sonra bu okulu bırakarak bu vaizden dersler almaya başladı.


O, 1940 yıllarındaki siyasi baskılara ve yasakçı tutumlara rağmen kitaplarını gömleğinin içinde saklayarak hocasından icazet alıncaya kadar tek başına kararlı bir şekilde eğitimine devam ederek tamamladı. Konya'nın Meşhur hoca efendilerinden Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hocadan Hadis ilmini öğrendi.


Ebû Said Muhammed Hâdimi Hazretlerinin Berika adlı eserini de, Kurucu Hoca'dan okudu. Bu arada, o günün hafızlık merkezi olan Bulgur Tekkesi’nde hafızlık çalışmalarına devam etti. Fırsat buldukça da Hacı Hâki Efendiden Farsça dersleri aldı.


1965 yılında Konya Müftülüğüne başladı. 1977 yılında Milli Selamet Partisi’nden Konya Milletvekili seçildi. 12 Eylül darbe döneminde tutuklanan Hoca, 'İslâmî esaslara dönülmesini ve İslâmî devlet kurulmasını istediği' iddiasıyla Askeri Mahkemece yargılandığından 11 ay cezaevinde kaldı. Beş yıl devam eden mahkemelerden sonra 1985'te beraat etti.


Ömrünün sonuna kadar İslami layıkıyla yaşamaya çalışan Hoca efendinin, Hakiki Veçhesiyle Mevlana ve Mesnevi, Mevlana ve Mesnevi Gözüyle Peygamber Efendimiz, Müslüman Peygamberini Tanımalısın, İslam'da Edeb, Mübarek Ramazan ve Oruç, Onu Yazdım Çünkü adlı eserleri vardır.


Merhum Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, bütün Türkiye’nin milli ve manevi uyanış ve şuurlanmasında büyük emeği geçen, hayatını İslam yolunda adamış gerçek anlamda bir Allah dostu İslam âlimi idi. İslam Davası uğruna çok büyük çileler çekmiş olmasına rağmen hiçbir zaman yılmamıştır.


FOTOĞRAFLAR: http://www.merhabahaber.com/


TRABZON HABER AJANSI- 06.02.2011 Pazar

Hiç yorum yok: