24 Mar 2011

BÖLGEMİZDE MEVSİMLER ŞAŞTI: AĞAÇLAR MEVSİM DIŞI MEYVE VERDİ


Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Bölgemizde, bazı meyve ağaçları yalancı bahara aldanarak çiçek ve tomurcuk açtı ve hatta bazı erik ve karayemiş ağaçları meyve verdi.





Doğu Karadeniz’de son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine bazı ağaçlar çiçek açtı. Hafta sonu etkili olan sis, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Ancak yalancı bahara aldanarak açan çiçekler, beyaz örtü altında kaldı ve hatta mevsimler öyle şaştı ki, bazı erik ve karayemiş ağaçları meyve verdi.



Akçaabat’a bağlı Doğanköy Beldesi Kurum Mevkiinde yaşayan Ali Rıza Türkyılmaz’ın, Çaykara’da yaşayan Mustafa Çatal’ın ve Akçaabat Yaylacık Mahallesinde yaşayan Hacı Kadir Özen’in bahçelerinde normal şartlarda ilkbahar mevsiminde çiçek açması ve yaz mevsiminde meyve vermesi gereken erik ve karayemiş ve diğer bazı meyve ağaçlarının, Aralık ayından bu yana çiçek açıp tomurcuklanmaları ve hatta meyve vermeleri şaşkınlıkla karşılandı.



Bunu görenler; ''Kış aylarında olmamıza rağmen erik ağaçlarının hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı çiçek ve meyve vermesi ve hatta kiraz, dışbudak ve kızılcık gibi ağaçların tomurcuklanmaları çok şaşırtıcı. Bu durum normal değil.


Aynı durumun fındık ocaklarında da yaşanmaya başlaması endişelerimizi arttırıyor. Zira geçtiğimiz yıllarda fındık ağaçlarının erken çiçek ve yaprak açmasından ve ardından yaşanan don olayından dolayı büyük zarar yaşanmıştı. Bu yıl da benzer olayla karşılaşmaktan korkuyoruz'' dediler.

HABER: Muhammet YAVRUOĞLUT.H.A -24.03.2011 Perşembe

FOTOĞRAFLAR: Mustafa ÇATAL – Muhammet YAVRUOĞLU

Hiç yorum yok: