2 Mar 2011

TÜRK ve İSLAM DÜNYASININ BÜYÜK LİDERİ ‘MÜCAHİT ERBAKAN’, DUA ve TEKBİRLERLE HAKK’A UĞURLANDI


27 Şubat Pazar günü ebediyete göçen eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın "Beni milletim toprağa versin" vasiyeti üzerine halkının elleri üzerinde Hakk’a yolcu edildi.



Ey güzel insan, Ey Hak ve Hakikatin Yolcusu, Allah’ın Sevgili ve Salih kulu, Resulullah’ın sevgili dostu, ümmeti, evlad-ı Resül, Allah’ın rızası ve Hz. Peygamberin sünneti seniyyesince herkesi çok seven, fakirlerin ve iman ehlinin aziz dostu Erbakan Hocam, sen görevini Hakkiyle yerine getirdin. Bu millet, bu ümmet buna şahittir. Allah’ın Rahmeti ve Bereketi Üzerine olsun.



www.bugun.com.tr01.03.2011


17.07: NECMETTİN ERBAKAN'IN CENAZESİ, DUALAR EŞLİĞİNDE MERKEZ EFENDİ MEZARLIĞI'NDA DEFNEDİLDİ



Önceki gün Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi, Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı'nda defnedildi.



Kortej eşliğinde Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığına getirilen Erbakan'ın cenazesi, toprağa verilmek üzere aile kabristanında, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın mezarının yanında hazırlanan mezarın başına getirildi.


Erbakan'ın toprağa verildiği sırada oğlu Fatih Erbakan, kardeşi Kemalettin Erbakan ve damadı Faruk Baykoç'la birlikte TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da mezarın başında yer aldı.


Erbakan'ın mezarına Mescid-i Aksa, Mekke, Medine, Semerkand, Buhara, memleketi olan Sinop'un Uzungürgen köyü ve Türkiye'nin değişik illerinden ve Bosna-Hersek'in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinden alınan topraklar bırakıldı.


Erbakan'ın cenazesi burada toprağa verildikten sonra Merkez Efendi Camisi müezzini Ali Sevgili, aynı caminin imamı Celalettin Şensoy ve Kılıçali Paşa Camisi imamı Selman Okumuş, mezar başında Kur'an-ı Kerim okudu.


Törene katılan Erbakan'ın kızları Zeynep Baykoç ve Elif Altunöz ile torunu Nermin Baykoç'un gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.


Mezarlıktaki törene katılanlar arasında DSP Genel Başkanı Masum Türker, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Tunus En-Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi ve çok sayıda partili ile bazı yabancı ülke temsilcileri de yer aldı.


Bu arada, mezarlık duvarından düşerek yaralanan bir kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Öte yandan, gün boyunca mezarlıkta 7 hafız Kur'an-ı Kerim okudu.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezince de çay, poğaca, helva, çorba, meyve suyu, sandviç, pilav ve ayran dağıtıldı. Tören sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Raşid Gannuşi, Türkiye'nin modernliği ve çağdaşlığıyla bütün Arap ve İslam dünyasına örnek olduğunu belirterek, Necmettin Erbakan'ın da hem arkadaş hem de bir lider olarak örnek olduğunu söyledi. Gannuşi, kendisiyle birlikte diğer İslami hareketlerin temsilcilerinin de törene katıldığını ifade etti.


14.58: RAUF DENKTAŞ'TAN ERBAKAN İÇİN MESAJ


''BARIŞ HAREKATI SAYESİNDE BU GÜNLERE ERİŞMİŞ OLAN KIBRIS TÜRKLERİ, BİR YÜREK HALİNDE ERBAKAN'IN YASINI TUTMAKTA''


KKTC'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Türklerinin tek yürek halinde 'Barış Harekatı''nın mimarlarından eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yasını tuttuğunu belirtti.


Denktaş, Erbakan'ın vefatı dolayısıyla Saadet Partisi'ne gönderdiği başsağlığı mesajında, ''Kadirşinas KKTC halkının, Barış Harekatı'nın mimarlarından, o günün Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı ebediyete uğurlama merasimine en yetkili temsilcilerini göndermekle, Erbakan'a olan sevgisini ve şükran duygusunu vurguladığını'' belirtti.


Denktaş, mesajında şu ifadelere yer verdi:


''Barış Harekâtı sayesinde bugünlere erişmiş olan Kıbrıs Türkleri, bir yürek halinde Erbakan'ın yasını tutmakta, onu rahmetle anmakta, ailesine, parti mensuplarına ve Türk ulusuna yürekten başsağlığı dilemektedir''


Erbakan'ın, İstanbul'daki cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu katıldı.


KKTC'DEN TOPRAK GÖTÜRÜLDÜ


Bu arada, Necmettin Erbakan'ın mezarına konulmak üzere KKTC'den de toprak götürüldü.


Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu Genel Koordinatörü Adem Koç yaptığı açıklamada, ''1974 Barış Harekatı'na çok büyük desteği ve emeği olan Erbakan'ın ölümünü teessürle öğrendiklerini'' ifade ederek, KKTC halkına başsağlığı diledi.


''Erbakan büyük bir ilim adamı olmanın yanında çok büyük bir siyasetçi idi. Türkiye'ye emeği çoktur'' diyen Koç, Platform olarak, Erbakan'ın mezarına koymak için toprak götürdüklerini belirtti.


14.29: ERBAKAN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR -DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ: "MUHTEREM BAŞBAKANIMIZ BUGÜN MECLİS KÜRSÜSÜNDEN DEĞİL AMA MUSALLA KÜRSÜSÜNDEN BİZE HİTAP EDİYOR VE DİYOR Kİ; DÜNYA FANİDİR, GEÇİCİDİR. ANCAK DÜNYADA GÜZEL İŞLER YAPMAK, MİLLETE, İNSANLIĞA, ALEMİ İNSANLIĞA HİZMET ETMEK KALICIDIR VE BAKİDİR"


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın bugün meclis kürsüsünden değil ama musalla kürsüsünden hitap ettiğini ve "Dünya fanidir, geçicidir. Ancak dünyada güzel işler yapmak, millete, insanlığa, alemi insanlığa hizmet etmek kalıcıdır ve bakidir" dediğini ifade etti.

Hac protokolü dolayısıyla Suudi Arabistan'a yaptığı ziyareti yarıda keserek, Erbakan için Fatih Camisi'nde düzenlenen cenaze merasimine katılan Görmez, cenaze namazının ardından yaptığı konuşmada, bugün merhum ve batur başbakana, millet büyüğüne karşı son görevini yerine getirmek, hüsnü şehadetini ifade etmek üzere, merhumun dilinden hiç düşürmediği İslam kardeşliğinin bir nişanesi olarak dost ve kardeş İslam ülkelerinden misafirlerin de törene katıldığını belirtti.


"Başımız sağ olsun, başınız sağ olsun, milletimizin, alemi İslam'ın başı sağolsun" diyen Görmez, "Hüküm Allah'ındır. Hepimiz Allah'a aitiz ve hepimiz ona döneceğiz" ayetini hatırlattı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, katılımcılara şöyle seslendi:


"Allah'a hamdolsun ki, biz ölümü yokluk kabul eden, ölümü yok olmak kabul eden bir inanca sahip değiliz. Ölümü sonsuzluk olarak kabul eden bir inanca sahibiz. Ne mutlu bize ki ölümü nebiyyün ulaya vasıl olmak, yüce dosta vasıl olmak için bir vesile, bir şebi arus olarak biliyoruz, inanıyoruz. Ünlü şairimizin ifadesiyle,


'Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber
 Hiç güzel olmasaydı, ölür müydü peygamber?'


Muhterem başbakanımız bugün meclis kürsüsünden değil ama musalla kürsüsünden bize hitap ediyor ve diyor ki; dünya fanidir, geçicidir.

Ancak dünyada güzel işler yapmak, millete, insanlığa, âlemi insanlığa hizmet etmek kalıcıdır ve bakidir.

Allah rahmet eylesin, mekânını cennet eylesin, sevgili habibine komşu eylesin, refik-i alaya refik eylesin. Burada dilinden eksik etmediği Fatih Sultan Mehmet'in huzurunda bulunuyoruz.

Başta Sultan Mehmet olmak üzere hayatını millete, insanlığa adayan bütün İslam büyükleriyle birlikte haşr olmayı nasip eylesin."


Görmez, katılımcılara "Muhterem başbakanımıza, millet büyüğümüze hakkınızı helal ediniz" diyerek 3 kez helallik istedi. Katılımcılar da "Helal olsun" diye seslendi.


14.14: ERBAKAN'IN OĞLU FATİH ERBAKAN: "İSLAM'IN, ALLAH YOLUNDA CİHAT ETMEK, TÜM İNSANLIĞIN SAADETİ VE İSLAM BİRLİĞİNİ KURMAK İÇİN ÇALIŞMAK OLDUĞUNU, BİZLERE VE TÜM DÜNYA MÜSLÜMANLARINA ÖĞRETTİ"


Eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, "babasının İslam'ın, Allah yolunda cihat etmek, tüm insanlığın saadeti ve İslam birliğini kurmak için çalışmak olduğunu tüm dünya Müslümanlarına öğrettiğini" söyledi.

Fatih Erbakan, Fatih Camisi'nde babası Necmettin Erbakan için kılınan cenaze namazının ardından yaptığı konuşmada, bugün İstanbul'da; Fatih Sultan Mehmet, Eyüp El Ensari Hazretlerinin dizinin dibinde, Fatih Camisi'nin avlusunda, herkesin lideri, hocası ve aynı zamanda babası olan çok müstesna bir şahsiyeti, babası Erbakan'ı ebedi hayatına uğurlamak için toplandıklarını ifade etti.


Babasının, hem Türkiye'deki, hem de dünyadaki Müslümanlara İslam'ın sadece namaz kılmaktan, oruç tutmaktan ve hacca gitmekten ibaret olmadığını öğrettiğini belirten Fatih Erbakan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"İslam'ın bütün bunlarla birlikte Allah yolunda cihat etmek, tüm insanlığın saadeti ve İslam birliğini kurmak için çalışmak olduğunu, bizlere ve tüm dünya Müslümanlarına öğretti. Kendisi de son nefesine kadar bu uğurda canıyla ve malıyla mücadele etti. Buna şahitlik ediyoruz Elhamdülillah.


Yine şahitlik ederiz ki, kendisi hayatı boyunca yapacağı her işte, atacağı her adımda karar verirken, ahirete öncelik vererek karar verdi. 'Ben bu işi yaparsam, bunun karşılığı ahirette ne olur' şeklinde düşünerek hareket etti.

Kendisine haksızlık yapanlar ve kötü düşünenler hakkında hep iyi düşündü, onlara da iyilik yaptı, onların da iyi olması için uğraştı. Bizler kendisinden razıyız, Cenab-ı Allah da inşallah ondan razı olur.

Bugün inşallah hayatı boyunca özlemini duyduğu Rabbine, onun cennetine ve Resulüne kavuşma günü olur kendisi için. İnşallah Cenab-ı Allah, hepimize de mahşer gününde, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in sancağı altında kendisiyle birlikte cennetlikler olarak toplanmayı nasip eder" dedi. 


13.18: ESKİ BAŞBAKANLARDAN ÇİLLER: -"28 ŞUBAT SÜRECİNDE BİRLİKTE İKTİDARDAYDIK VE KENDİSİYLE BİRLİKTE BU SÜRECE ŞAHİTLİK YAPTIK"


Eski başbakanlardan Tansu Çiller, vefat eden Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın kararlı ve inançlı bir lider olduğunu belirterek, "28 Şubat sürecinde birlikte iktidardaydık ve kendisiyle birlikte bu sürece şahitlik yaptık" dedi.


Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere Fatih Camii'ne gelen Çiller, camiye girişi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Erbakan'ın kararlı ve inançlı bir lider olduğunu ifade etti. Çiller, "28 Şubat sürecinde birlikte iktidardaydık ve kendisiyle birlikte bu sürece şahitlik yaptık. Bugün yakınlarına, ailesine, Saadet Partisinin çok değerli mensuplarına baş sağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun" dedi.


Eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da Erbakan'ın herkesin üzerinde, milletin her ferdinin üzerinde emeği bulunan bir büyük olduğunu söyledi. Erbakan'a Allah'tan rahmet dilediğini belirten Kutan,

"Makamı cennet olsun. Temennim, inşallah onun arzu ettiği, gerek Türkiye'de gerek İslam âleminde, gerekse insanlık aleminde, en güzel gelişmeler olsun, onun her vesileyle müsaade ettiği adil bir dünya düzeni ve yeni bir dünya düzeni kurulsun" dedi.


Eski bakanlardan Mehmet Ağar da Türkiye'de insanlar hayatını kaybettikten sonra neye tekabül ettiğinin, neyin karşılığı olduğunun daha iyi anlaşıldığını dile getirerek,

"Keşke çok yıllar önceden anlaşılabilseydi ama buna rağmen yaptıklarıyla, yaşadıklarıyla, ortaya koyduklarıyla bugünün Türkiyesine dünyada meydana gelen olaylar karşısında ne ölçüde hizmet ettiği daha iyi anlaşıldı.

Bu cenazedeki büyük katılımın, kendisine gösterilen büyük bir saygının altında yatan gerçek de bu olsa gerek. Allah gani gani rahmet eylesin" diye konuştu.


13.18: ERBAKAN İÇİN İLKÖĞRETİMİNİ TAMAMLADIĞI TRABZON'DA GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI



Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için ilköğretimini tamamladığı Trabzon'da gıyabi cenaze namazı kılındı.

Önceki gün vefat eden ve bugün İstanbul'da son yolculuğuna uğurlanacak olan Erbakan için kent merkezindeki İskenderpaşa Camiinde öğle namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kıldı. Babasının Trabzon'da ağır ceza mahkemesi başkanı olmasından dolayı İlköğrenimini Ortahisar Mahallesi'ndeki Gazipaşa İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Erbakan için kılınan gıyabi cenaze namazına, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.


Cenaze namazı öncesi, şair olduğunu ifade eden Hacı Türkeş Hoca, bir kâğıda yazarak çoğalttığı "Başbakan Erbakan" başlıklı şiirini cemaate dağıttı. Hacı Türkeş Hoca'nın 5 kıtalık şiirinin son kıtasında şu dizeler yer alıyor:

"Sinop ilinde doğmuş Trabzon'da okul görmüş

  Seksen beş yaşındayken gözlerini kapatmış

  Bunca uğraş sonunda o da Hakk'a yürümüş,

  Mekanı Cennet ola din alimi Erbakan."


13.08: CUMHURBAŞKANI GÜL, TBMM BAŞKANI ŞAHİN VE BAŞBAKAN ERDOĞAN DA SAF TUTTU


Ankara'da vefat eden eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için Fatih Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Öğle namazını Fatih Camisi'nde kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Erbakan'ın cenazesinin bulunduğu avluya çıktı. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu protokol, saf tuttu.


Erbakan'ın cenaze namazı, yoğun izdiham altında eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan tarafından kıldırıldı. Bu arada Erbakan'ın defnedileceği Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunanlar da burada cenaze namazı kıldı. Bazı kişilerin civardaki surların üzerinde namaz kılması dikkati çekti.


HÜKÜMET TAM KADRO


Ayrıca İstanbul'da 3 bin camide sela okutuldu. Erbakan’ın kabrine Bosna Hersek Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarından toprak getirildi. Kemal Kılıçdaroğlu da cenazeye çelenk yolladı. Kabinenin neredeyse bütün bakanları burada.


TARİHİ KALABALIK


Fatih Camii avlusu tarihi günlerinden birini yaşıyor. Mahşeri bir kalabalık bulunuyor. Protokolde bile yer kalmadı. İğne atılsa yere düşmeyecek bir manzara hakim. Bu arada Erbakan ailesinin Sultan Ahmet Camii'nde yatsı namazından sonra taziyeleri kabul edeceği açıklandı.


Saat: 12:51- Gül ve Erodoğan namazı kıldıktan sonra naaşın bulunduğu alana yan yana yürüyerek ilerliyorlar.

CENAZE NAMAZINI DİYANET'İN TEPESİNDEKİ İSİM KILDIRACAK


Saat: 12:49- Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldıracak.


ÇİLLER'DEN ESKİ MESAİ ARKADAŞINA VEFA


Saat: 12:35- 28 Şubat'ın sancılı döneminde Refahyol hükümetinde Erbakan'ın yol arkadaşı olan Tansu Çiller de cenaze namazına geldi. Çiller'in beyaz bir eşarp taktığı görüldü.


Saat: 12:30- Şu anda öğlen namazı kılınıyor. Avluya sığmayan vatandaşlar sokak aralarında ibadetlerini yerine getiriyor.


Saat: 12:23- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül alkışlar arasında cenazeye katıldı


Saat: 12: 20- Cenaze namazını bekleyen Şevket Kazan ve Bülent Arınç'ın daldığı ve gözlerinin dolduğu görüldü.


Saat: 12:13- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yoğun güvenlik önlemleri altında protokol kapısından giriş yaptı.


Saat: 12:03- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da cenazeye katılanlar arasında bulunuyor. Kürşat Tüzmen, Bülent Arınç, Mehdi Eker de kameralara takıldı.


Saat: 12:00- İzhidam nedeniyle zor anlar yaşanıyor. Partililer vatandaşları sakinleştirmeye çalışıyor. Mikrofonla vatandaşları sürekli uyaran bir partili, “Hocayı görünce kimse öne doğru adım atmasın. 100 kişiyle izdiham yaratmayalım. Hocaya yakışan bir cenaze olsun” diye anons etti.


KIVRIKOĞLU CENAZEDE


Saat: 11:55- TSK'yı temsilen bazı subaylar protokol kapısından girerek cami avlusuna doğru ilerliyor. Cenaze törenine 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve askeri erkan da katılıyor.


Saat: 11:49- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ardından Melih Gökçek protokol kapısından avluya giriş yaptı.


Saat: 11.37- Polis helikopterinin Fatih Camii çevresi üzerinde uçtuğu görüldü.


Saat: 11.24- Cenaze törenine gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Gelecek nesiller ondan çok şey öğrenecek" dedi.


Saat: 11.20- Yaşar Okuyan, Mehmet Ağar, İlber Ortaylı, Ali Müfit Gürtuna, Abdüllatif Şener, İlhan Kesici göze çarpanlar arasında. Kabine üyeleri başta Cemil Çiçek olmak üzere protokol bölümüne doğru ilerliyor.


TSK ÇELENK GÖNDERDİ


Saat: 11.04- Askerle arası hep sorunlu olarak bilinen Erbakan'ın cenazesinde sürpriz yaşandı. TSK'ya ait çelenkler dikkat çekti. Bazı subayların da camiye geldikleri görüldü.


Saat: 10: 54- Fatih Camii'nde ve diğer camilerde şu anda Erbakan için sela veriliyor. Cami avlusunda büyük bir kalabalık var. Sela seslerinin yanı sıra sık sık yapılan anonslarla vatandaşlar sakinleşmesi için uyarılıyor.


POSTERLER VE ATKILAR DAĞITILIYOR


Saat: 10:45- Fatih Camii'nde kapının daralmış kısmı tören için genişletildi ve kapı eski haline getirildi. Protokolün rahatlıkla cenaze namazlarını kılabilecekleri, üstü örtülü bir mekan yapıldı.Cemaatin bir kısmı, Feyzi Paşa'da, Malta Çarşısı'nda, Darüşşafaka ve Haliç Caddesi'nde namaz kılabilecek.


KİMLER KATILIYOR


Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Abdulkadir Aksu, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Deniz Baykal, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Eski Bakanlardan Hüsamettin Özkan, Mehmet Ağar, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yaşar Okuyan, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ali Müfit Gürtuna CHP’li Akif Hamzaçebi, BDP’li Sırrı Sakık, İlhan Kesici, Prof. İlber Ortaylı, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz.


KKTC CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU VE KKTC BAŞBAKANI İRSEN KÜÇÜK, CENAZE TÖRENİNE KATILMAK ÜZERE İSTANBUL'A GELDİ


KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere İstanbul'a geldi.


THY'nin tarifeli uçağıyla Atatürk Havalimanı'na gelen Eroğlu ve Küçük'ü, Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer karşıladı. Eroğlu ve Küçük, daha sonra cenaze törenine katılmak üzere alandan ayrıldı.


NECMETTİN ERBAKAN'IN CENAZESİNİN MUSALLA TAŞINA KONULMASININ ARDINDAN, KURAN-I KERİM OKUNMAYA BAŞLANDI


Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesinin, Fatih Camisi'nde musalla taşına konulmasının ardından, Kuran-ı Kerim okunmaya başlandı.

Erbakan'ın cenaze namazının kılınacağı caminin avlusu ve yollar, sevenleriyle dolup taştı. Caminin protokol girişi yolunun iki tarafında Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları üyeleri kol kola girerek bariyer oluşturdu. Bu yol üzerine Saadet Partisi tarafından ''Milletimizin başı sağ olsun, mekânın cennet olsun'' ve ''Mavi Marmara senin mirasın'' yazılı pankartlar asıldı.

Protokol kapısından girişlere izin verilmezken, cenazeye katılanlar caminin diğer kapısından giriş yapıyor.


Necmettin Erbakan'ın naaşının saat 10.00'da camiye getirilmesiyle protokol girişinde izdiham yaşandı.

Mikrofonla vatandaşları sürekli uyaran bir partili, ''Hocayı görünce kimse öne doğru adım atmasın. 100 kişiyle izdiham yaratmayalım. Hocaya yakışan bir cenaze olsun'' diye anons etti.


Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz eşi Mehmet Altınöz'le, kızı Zeynep Erbakan Baykoç eşi Faruk Baykoç'la, oğlu Fatih Erbakan da eşi Beyza Erbakan ile birlikte musalla taşına konulmasıyla birlikte cenazenin başında beklemeye başladı.


Cenaze merasiminde, 2003 yılındaki Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nda birinci olan Ahmet Karalı, Kur'an-ı Kerim okuyor. Caminin avlusunda kadın ve erkekler ayrı ayrı bölümlerde saf tutmaya başladı. Erbakan'ın cenazesinin de bulunduğu avlunun birinci bölümü protokol için ayrılırken, diğer iki bölüme de vatandaşlar alınıyor.


Caminin ana girişine, Saadet Partisi Eskişehir Gençlik Kolları tarafından

''Sevinme ey siyonist bir ölür bin diriliriz'',

Mamak Gençlik Kolları tarafından da

''Şahidiz, şahidiz, şahidiz, yolun yolumuzdur savunan adam''

yazılı pankart asıldı. Cenaze törenini Anadolu Ajansı ve TRT canlı olarak yayınlarken, diğer televizyon kanalları da 3G yayın yapıyor. Bu arada, Fatih Belediyesi katılımcılara çay ve su ikramında bulunuyor.


10.37: ERBAKAN'IN NAAŞI GÜÇLÜKLE CAMİYE ULAŞTI


Ankara’da vefat eden Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın cenazesi, güçlükle Fatih Camii’ne alındı.


Atatürk Havalimanı’ndan alınan ve sahil yolunda Fatih Camii’ne getirilen Erbakan’ın cenazesini on binlerce seveni karşıladı. Ambülanstan alınan cenaze, güçlükle cami avlusuna alındı. Cenaze, tekbirler eşliğinde musalla taşına konuldu.


10.30: ERBAKAN İÇİN ZEYTİNBURNU'NDAKİ MERKEZ EFENDİ MEZARLIĞI'NDA MEZAR KAZILMAYA BAŞLANDI

İSTANBUL'DAKİ TÜM CAMİLERDE ERBAKAN İÇİN SALA VERİLDİ


Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı'nda mezar kazılmaya başlandı.


Erbakan'ın Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunan aile kabristanlığındaki mezarı, partililer tarafından sırayla kazılıyor.


Erbakan'ın kabrinin, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın yanına kazıldığı görüldü. Aile kabristanlığında, Necmettin Erbakan'ın babası Sabri ile annesi Kamer Erbakan'ın da mezarları bulunuyor.


Bu arada çok sayıda polis, mezarlık çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mezarlık karşısında sağlık çadırı oluşturuldu.


Mezarlıkta, basın mensuplarının rahat görüntü alması amacıyla bir de platform hazırlanmaya başlandı.


Öte yandan, İstanbul'daki tüm camilerde Erbakan'ın vefatı dolayısıyla sala verildi.


10.24: GAZZE'DEKİ HAMAS HÜKÜMETİNİN BAŞBAKANI İSMAİL HANİYYEBAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYIMLADI

GAZZE'DE ERBAKAN İÇİN TAZİYE ÇADIRI KURULDU


Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniyye, önceki gün hayatını kaybeden eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için başsağlığı mesajı yayınlayarak, Türk hükümetine ve halkına taziyelerini iletti.


Haniyye, Hamas hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan mesajında, ''Arap ve İslam ulusunun, Türkiye'deki en önde gelen İslami liderlerden birini kaybettiğini'' ifade etti.


Kendisi, Hamas hükümeti ve Filistin halkı adına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türk halkına başsağlığı dileyen Haniyye, ailesine ve Türk halkına da sabır dileklerini iletti.


Öte yandan, Gazze kentinde, Erbakan için İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) tarafından taziye çadırı oluşturuldu.


İHH'nin Tel El Hava'daki bürosunun önünde kurulan taziye çadırına yoğun ilgi oldu. Erbakan'ın posterleriyle donatılan çadırı ziyaret eden çok sayıda Gazzeli, başsağlığı dileklerini belirtiyorlar, mesajlarını bırakıyorlar.


10.09: ERBAKAN'IN CENAZESİNİN BULUNDUĞU ÖZEL UÇAKLA, ANKARA'DAN KALABALIK BİR GRUP İSTANBUL'A GİTTİ


Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesine katılmak üzere, Ankara'dan kalabalık bir grup, THY'den kiralanan ''Ardahan'' adlı uçak ile İstanbul'a gitti.


Hacı Bayram-ı Veli Camisi'nde bu sabah kılınan cenaze namazının ardından, aralarında Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz, damatları Mehmet Altınöz, Faruk Baykoç, yakın çalışma arkadaşları ve eski milletvekillerinin de bulunduğu uçak, 165 yolcusuyla saat 08.20'de İstanbul'a hareket etti.


Erbakan'ın cenazesini taşıyan uçağın kalkışından kısa bir süre sonra, yolcularına Kuran-ı Kerim dağıtıldı.


Uçakta, Kuran-ı Kerim ve dua okunmasının ardından, ''Erbakan Hoca'ya hakkınızı helal ediyor musunuz?'' sözleri, uçaktakilere duygu dolu anlar yaşattığı ve bazılarının gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.


Eski milletvekillerinden Yasin Hatipoğlu da ''Sen hakkını helal et'' sözleriyle duygularını dile getirdi.


Erbakan'ın cenazesini taşıyan uçak, saat 09.10 dolayında İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi.


Uçak indiği sırada Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz ile damadı Mehmet Altınöz'ün, İstanbul'da kendilerini karşılayanlarla sarıldıkları sırada duygulandıkları görüldü.


Kalabalık bir grup tarafından karşılanan Necmettin Erbakan'ın cenazesi, Atatürk Havalimanı'nda bekleyenler tarafından tekbir sesleriyle Fatih Camisi'ne götürülmek üzere ambulansa konularak, konvoy eşliğinde yola çıkarıldı.


10.05: ERBAKAN'IN CENAZESİ, FATİH CAMİSİ'NE GETİRİLDİ


Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi, törenin yapılacağı Fatih Camii'ne ulaştırıldı.


Atatark Havalimanı'ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne ait cenaze nakil aracına konulan Erbakan'ın cenazesi, küçük bir konvoy eşliğinde trafiğe kapatılan sahil yolu güzergahından Fatih Camii'ne getirildi.


Bu sırada cami çevresinde bekleyen vatandaşlar ve partililer, gözyaşları eşliğinde tekbirler getirerek cenazeyi karşıladı. Cenaze aracı, cami çevresinde yaşanan izdiham nedeniyle avluya giriş yapmak üzere bekliyor.


Cenazenin gelişini bekleyen güvenlik güçleri ve Saadet Partili gençler, güvenlik koridoru oluşturdu.


Öte yandan, Fatih Camisi'nin ana kapısı, güvenlik güçleri tarafından yayalardan arındırıldı. Caminin bulunduğu caddeye giren ara sokaklarda da güvenlik güçleri barikat oluşturdu.

09.49: NECMETTİN ERBAKAN İÇİN CENAZE TÖRENİNİN YAPILACAĞI FATİH CAMİSİ ÇEVRESİNDE YOĞUNLUK OLUŞMAYA BAŞLADI


Ankara'da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için cenaze töreninin yapılacağı Fatih Camisi çevresinde yoğunluk oluşmaya başladı.


Cenaze töreninin yapılacağı Fatih Camisi avlusu, polislerce girişlere kapatıldı. Cami çevresinde çok sayıda TV ekibi de canlı yayın için hazırlık yaptı.


Erken saatlerden itibaren yollara düşen partili ve vatandaşlar da içeri giriş yapmak üzere cami çevresinde beklemeye başladı. Cami çevresinde ''Seni asla unutmayacağız Mücahit Erbakan'', ''O savunan adam Mücahit Erbakan'', ''Her zaman kalbimizde yaşayacaksın'' yazılı ve üzerinde Erbakan'ın fotoğraflarının bulunduğu atkıların satışına başlandığı, katılımcıların da bu atkılar ile başlarına yeşil renkli tevhit bandajı taktığı görüldü.


Camiye giden Fatih Caddesi trafiğe kapatıldı. Camiye giden ana caddeye girişler, polis tarafından engellendi, vatandaşlar ara sokaklara yönlendiriliyor.


Yol boyunca Türk Kızılayı tarafından rahatsızlığı olan vatandaşlara yardım etmek üzere sağlık çadırı kurulduğu ve yine Türk Kızılayının oluşturduğu masalarda su ve lokum ikram edildiği gözlendi.


CAMİDEKİ HAZIRLIKLAR


Fatih Camisi'nde cenaze namazı için bazı düzenlemeler yapıldı. Basın mensupları için cami avlusunun musalla taşını gören bölümüne platform kuruldu.


Cenaze namazınını kılınacağı yer, kullanılacak kapı ve çevresinin düzenlemesi dün akşam geç vakitlere kadar çalışılarak bitirildi. Kapının daralmış kısmı da genişletildi ve kapı eski haline getirildi. Protokolün rahatlıkla cenaze namazlarını kılabilecekleri, üstü örtülü bir mekan yapıldı.


Cemaatin bir kısmı, Feyzi Paşa'da, Malta Çarşısı'nda, Darüşşafaka ve Haliç Caddesi'nde namaz kılabilecek. Bu bölgelere de cenaze namazını naklen aktaracak ekranlar yerleştirildi.


Fatih Belediyesi temizlik ekipleri, cami avlusunu önce gül suyu ile yıkadı, avlu ilerleyen saatlerde kirlendiği için bir kez daha suyla temizlendi.


TRAFİĞE KAPATILAN YOLLAR


Fatih Camisi'ndeki öğle namazının ardından yapılacak olan cenaze töreni nedeniyle 10. Yıl Caddesi, Fevzi Paşa Caddesi, Macar Kardeşler Caddesi, Halıcılar Caddesi ve Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) ile bu yollara çıkan diğer cadde ve sokaklar, saat 07.00'den itibaren araç trafiğine kapatıldı.


Sürücüler, tören bitene kadar trafiğe kapatılacak yollara alternatif olarak Sahil Yolu–Kennedy Caddesi, Galata Köprüsü, Karaköy, Dolmabahçe, Barbaros Bulvarı, D-100 Kuzey ve Güney Yol, Sahil Balat Caddesi, Atatürk Bulvarı–Unkapanı Köprüsü, Tarlabaşı, Millet Caddesi, Hal ve Haliç yolu, TEM Otoyolu'nu kullanabilecek.


09.43: BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN NECMETTİN ERBAKAN İÇİN BAŞSAĞLIĞI İLANI


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle bazı gazetelere başsağlığı ilanı verdi.


Gazetelerde yayımlanan ilan şöyle:


''Milletimizin başı sağolsun.


Türkiye Cumhuriyeti'nin 54. Hükümeti'nin Başbakanı, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur.


Merhum Erbakan, hizmetleriyle olduğu kadar şahsiyetiyle ve insani özellikleriyle milletimizin sevgisini ve saygısını kazanmıştır.


Merhuma Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz eder, ailesine ve Saadet Partisi camiasına sabırlar dilerim.


Aziz milletimizin başı sağ
olsun.


R. Tayyip Erdoğan


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan''


09.14: ERBAKAN'IN CENAZESİ İSTANBUL'DA

Ankara'da vefat eden Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi özel uçakla Atatürk Havalimanı'na getirildi.


Hacı Bayramı Veli Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Necmettin Erbakan'ın cenazesi, Esenboğa Havalimanı'na götürüldü. Binlerce seveni tarafından uğurlanan Erbakan'ın naaşı Anadolu Jet uçağı ile saat 09.10'da Atatürk Havalimanı'na getirildi. Bu arada, Ankara'dan gelen misafirleri camiye götürmek 5 adet otobüs havalimanında bekletiliyor


Erbakan'ın cenazesi namazın kılınacağı Fatih Camii'ne götürülecek.


09.11: AVLUYA SIĞMAYAN KALABALIK CADDELERE TAŞTI


Eski Başbakan ve Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın cenazesine akın eden binlerce insan Fatih Camii’nin avlusuna sığamayınca caddelerde namaz saatini beklemeye başladı. Polis ekipleri izdiham yaşanmaması için avlunun cadde girişlerini kapattı.


Necmettin Erbakan için Türkiye’nin her yerinden binlerce insan Fatih’e akın etti. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte cenaze töreninin yapılacağı alan tıklım tıklım doldu. Cenazeye katılmak isteyen vatandaşlar aşırı Cenazeye katılmak isteyen vatandaşlar aşırı yoğunluk sebebiyle avluya giremiyor. Polis ekipleri de izdiham yaşanmaması için avlunun Fevzipaşa Caddesi’nden girişini kapattı. İnsanlar avluya girebilmek için çeşitli yöntemler denese de başarılı olamıyor.


Bazı vatandaşlar da nalburiyelerden naylon alarak namazı caddede kılmak için hazırlık yapıyor. Saadet Partisi İl Gençlik Kolları üyesi binlerce genç cenaze töreni için avluda, caddelerde ve kortejin geçiş güzergâhında görevlendirildi. Cenazeye katılan bazı gruplar tekbir getirerek caddede ilerledi. Çevik kuvvet ekipleri ise olumsuz bir durum yaşanmaması için çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Sivil ve resmi yüzlerce polis cenaze için sabahın erken saatlerinden itibaren avlunun çevresinde yerlerini aldı.


Öte yandan Vatan Caddesi başta olmak üzere Akdeniz, Fevzipaşa gibi büyük caddelere sivil araç girişine izin verilmiyor. Kalabalığın cenaze törenine kadar daha fazla artması bekleniyor.


08.24: ERBAKAN'IN CENAZESİ UÇAKLA İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ


Eski başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi uçakla İstanbul'a gönderildi.


Erbakan'ın naaşı Hacı Bayram-ı Veli Camisinde kılınan cenaze namazının ardından özel ambulansla Esenboğa Havalimanına getirildi. Erbakan'ın tabutu havalimanında bulunan polislerin omuzlarında taşınarak uçağa alındı.


Daha sonra yolcuları arasında Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz, damatları Mehmet Altınöz, Faruk Baykoç, yakın çalışma arkadaşları ve eski milletvekillerinin de bulunduğu uçak saat 08.20'de İstanbul'a hareket etti.


07.24: ERBAKAN'IN CENAZE NAMAZI KILINDI


Ankara’da hayatını kaybeden Refahyol hükümeti dönemi Başbakanı ve Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan için Hacı Bayram Veli Camii’nde sabah namazı sonrası cenaze namazı kılındı.


Namaza çok sayıda vatandaş iştirak ederken bakanlardan da katılanlar oldu. Daha önce cenazenin sadece camiye getirileceği ve sabah namazı sonrası dualar okunacağı bildirilmişti. Ancak cemaatin bir hayli kalabalık olmasından ötürü kerahet vaktinin çıkmasının ardından cenaze namazı kılındı. Namazın ardından cenaze, özel uçakla İstanbul’a gönderilmek üzere konvoy eşliğinde Esenboğa Havalimanı’na götürülüyor.


07.10: ERBAKAN'IN SEVENLERİ AKIN AKIN FATİH CAMİİ'NE GELİYOR


Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın cenaze namazının kılınacağı Fatih Camii, sabahın erken saatlerinde namaza katılmak isteyen sevenleri tarafından dolduruldu. Cenaze namazı sebebiyle bazı cadde ve yollar trafiğe kapatıldı.


Necmettin Erbakan’ın cenaze namazına katılmak isteyenler Türkiye'nin dört bir yanından Fatih Camii’ne akın etti.

Otobüslerle Fatih’e gelen insanlar, Edirnekapı’da otobüslerden inerek camiye yürüdü. Otobüsler ise Kazlıçeşme Meydanı’na yönlendirildi. Fatih Camii avlusu henüz saat 07.00’da tıklım tıklım doldu. Polis cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.


Cenaze namazı sebebiyle Fevzipaşa Caddesi, Macar Kardeşler Caddesi, Vatan Caddesi, Onuncu Yıl Caddesi ve Halıcılar Caddesi trafiğe kapatıldı. Polis bu noktalarda saat 07.00’den itibaren güvenlik önlemlerini artırdı.



06.44: ERBAKAN'IN CENAZESİ HACI BAYRAM-I VELİ CAMİSİNE GETİRİLDİ


Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi Hacı Bayram-ı Veli Camisine getirildi.


Hacı Bayram-ı Veli Camisine, Erbakan'ı son yolculuğuna uğurlamak isteyen çok sayıda seveni geldi.


Ankara Büyükşehir Belediyesi camiye gitmek isteyenler için saat 04.00'ten itibaren otobüs ve metro seferleri düzenledi.


Polis ekiplerinin Hacı Bayram-ı Veli Camisi çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.


06.43: ERBAKAN'IN CENAZESİNİ TAŞIYAN AMBULANS HACI BAYRAM VELİ CAMİ'SİNE GİTMEK ÜZERE BALGAT'TAKİ EVİNDEN AYRILDI


Önceki gün hayatını kaybeden eski başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesini taşıyan ambulans, Balgat'taki evinden ayrıldı.


Cenazeyi taşıyan ambulansın hareketinden önce evin etrafındaki park halindeki bazı araçlar da çekicilerle kaldırıldı. Polis ekipleri evin etrafında güvenlik önlemleri aldı.


Cenaze namazının kılınacağı Hacı Bayram Veli Camisi'ne giden ambulansa, bazı milletvekilleri, partililer, sevenleri ve polis ekipleri eşlik ediyor.


AJANSLAR


www.bugun.com.tr – 01.03.2011






















Hiç yorum yok: