30 Eyl 2011

ÜNLÜ SEYYAH EVLİYA ÇELEBİ, 400. YILDA ANILDI..


Ünlü Türk Seyyah Evliya Çelebi, doğumunun 400. yıl dönümü nedeniyle Bursa'da çeşitli etkinliklerle anıldı.

 
Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Bursa'da değişik yerlerde yaptırılan 50 çeşmeden biri olan, ''Evliya Çelebi Yılı Cumalıkızık Köyü Anıtsal Çeşmesi'' Vali Şahabettin Harput tarafından hizmete açıldı.

Harput, törende yaptığı konuşmada,

''Evliya Çelebi gibi bir insanın, bizim içimizden çıkmasının iftihar vesilesi olduğunu'' belirterek, ''Onun isminin sonsuza kadar yaşaması, ilk önce onun ne kadar büyük bir değer olduğunun bizim tarafımızdan bilinmesine bağlı. Biz değerlerimize sahip çıkarsak, o değerler sonsuza kadar yaşayacak demektir. Kaldı ki o değer, Evliya Çelebi gibi dünyanın kabul ettiği büyük bir isim olmuştur'' diye konuştu.



Ünlü seyyahın, ''Hasılı Bursa sudan ibarettir'' sözünü hatırlatan Harput,

''Bu böyle midir diye araştırdım. Türkiye'deki mineralli suların yüzde 70'i Bursa'dan çıkıyor. Yani Evliya Çelebi bir ilim insanı değildi, ama bir arif insandı ve bu sözü tesadüfen değil, bu özelliği bilerek kullandı. O zaman biz de dedik ki, Bursa'nın köylerinde Evliya Çelebi'nin adını taşıyan çeşmeler yapalım. Bu çeşme tamamen Osmanlı mimarisine uygun olarak, taştan yapılmış bir çeşmedir. İstedik ki insanlar sebil olarak gelsin bu çeşmeden su alarak, ihtiyacını gidersin. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.

AA

TİMETURK - 29 Eylül 2011 Perşembe - 21:40

Hiç yorum yok: