30 Eyl 2011

KARADENİZ'DE BALIK TÜRLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YAPAY RESİFLER YERLEŞTİRİLİYOR


Düzce'nin Akçakoca ilçesi açıklarında yapay resif çalışmaları başladı.

Karadeniz'de aşırı avlanma nedeniyle yok olmaya yüz tutan balık çeşitlerinin çoğaltılmasına yönelik yapay resif çalışmaları başladı.

Düzce Valiliği Özel İdaresi tarafından finanse edilerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen projede kapsamındaki yapay resifler denize yerleştirilmeye başlandı.

Düzce'de su ürünleri kaynaklarının yapay resifler ile geliştirilmesi amacı ile yapılan çalışmada, Ege Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi ile işbirliği sonucunda hazırlanan projeyle, toplam 95 blok denize yerleştirilecek. Bir araştırma projesi niteliği taşıyan çalışma sonucunda yapılacak gözlemler ve alınan veriler neticesinde proje daha da geliştirilebilecek.

Çalışmaları yerinde inceleyen Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal ve AK Parti İl Genel Meclis Üyesi İbrahim Bilgin,

"Yapay resifler deniz canlıları için yeni tip habitat oluşturmak veya mevcut habitatları korumak ve geliştirmek amacıyla denize yerleştirilen yapılar olarak tanımlanmaktadır. Yerleştirildiği deniz ortamdaki canlılara barınma, beslenme, korunma ve üreme alanı sağlayan resifler; diğer taraftan çevre kirliliği başta olmak üzere, aşırı avlanma gibi nedenlerle balıkçılık kaynaklarında küresel çapta gözlenen bozulmaların önlenmesi, su ürünlerinde sürdürülebilirliğin sağlanması ve kaynakların yönetimine ilişkin katkılar sağlamaktadır. Yapay resiflerin yapıldığı bölgelerde, balık popülasyonunu artırdığı gibi, bölgede var olan ancak kaybolmaya başlayan bazı deniz canlılarının da yeniden çoğalmasını sağladığı bilimsel olarak tespit edilmiştir" dedi.

(CİHAN)

ZAMAN - 30.09.2011 - 10:10

Hiç yorum yok: