6 Eyl 2011

‘HONEFTER YAYLA ŞENLİĞİ’ COŞTURDU


Her yıl geleneksel olarak tertiplenen ve Trabzon’un en eski yayla şenliği olan Honefter Yayla Şenliği, 4 Eylül 2011 Pazar günü yoğun sis ve çiseye rağmen çok büyük bir katılım ve coşku ile yapıldı.


 
Trabzon’un Düzköy ilçesine bağlı Çayırbağı Belediyesi’nin organize ettiği Hun-efter Yayla Şenliği yoğun katılım ve büyük bir coşku ile gerçekleşti. Çok geniş bir alana yayılan şenlik alanında jandarma tarafından güvenlik önlemleri alındı. Jandarmanın büyük itina göstermesine rağmen bazı vatandaşların araçlarını düzensiz park etmeleri nedeniyle uzun süre trafiğin açılması için beklenildi.

 
Panayır havasındaki şenlik alanında seyyar satıcıdan, araçlarda ve çadır dükkânlarda iğneden ipliğe, yiyecekten giyeceğe her tür ihtiyaç maddesinin satışa sunulması dikkat çekti. Daha sabahın erken saatlerinde şenlik alanı insan kaynamaya başladı. Bu kadar kalabalık bir katılımın olduğu şenlik alanında acil planlama yapılarak eksikliklerin giderilmesi ve çağdaş bir şenlik alanı oluşturulması gerekmektedir. Özellikle tuvaletlerin çok yetersiz ve kirli olması şenliğin görkemine gölge düşürdü. Tuvaletlerin yetersiz olması nedeniyle uzun kuyruklar oluştu. Sisten yararlanarak bazı kişilerin maytap diye nitelendirilen patlayıcı patlatarak gürültü yapması pek hoş karşılanmadı.

 
Honefter-2011 Şenliğine Tonya Belediyesi Gençlik Merkezi 4 Eylül 2011 Pazar günü yapılacak olan Honefter yayla şenliğine “Hep Beraber Honeftere “ organizasyonu ile katıldı.

 
Çayırbağı Honefter Yayla Şenliği’de Şalpazarlı bayanlar ve Tonyalı erkek horoncuları şenliğin yapıldığı alana kadar horon oynayarak geldiler.

 
Yöresel kıyafetleriyle şenliklere ayrı bir renk katan Şalpazarlı bayanlar ve Tonyalı erkek horoncuları şenliğin yapıldığı alana kadar horon oynayarak geldiler. Özellikle Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt’un da içinde yer aldığı atlı grup büyük ilgi çekti.

 
Şenlikte konuşan Çayırbağı Belediye Başkanı Hilmi Köroğlu:

“Burası yıllardan beri devam eden eğlence yerimiz. Bu şenlikleri geçmişi eskiye dayanır. Bu yaylalarda konuşma hakkı kemençenin, davul-zurnanın ve horonundur. Şenliğimize katılan herkese teşekkür ediyor herkese iyi eğlenceler diliyorum” dedi.

 
Daha sonra yöresel sanatçılar Hüseyin Demirci, Zekeriye Civelek, Erman Demirci, Hasan Yavuz, Hamit Ergün, Özkan Pekin, Yücel Aktaş, Adem Kodalak, Küçük Aydın, İsmail Cumur ve Sait Uçar sahne alarak yaylacılara unutulmaz saatler yaşattılar. Honefter Yayla Şenliğine ilçe kaymakamları, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, İl Genel Meclis Üyeleri ve on bine yakın Karadenizli ve horon meraklıları katıldı.

 
Honefter Şenliğine çeşitli yörelerden katılan gruplar çalan yerel müzik eşliğinde kendi ekip ve hemşehrileriyle bol bol horon oynadılar. Bunlardan en görkemlisi Akçaabat, Düzköy, Çayırbağı şenlik organizasyonu ve Tonya’dan şenliğe katılan ekiplerdi. İlk organizasyonda sunuculuk görevini Köksal Ustaoğlu üstlendi. Sanatçıların söylediği türkü, çaldıkları kemençe, davul ve zurna eşliğinde iç içe büyük horon halkaları oluşması dikkat çekti. Tonya ekipleri daha az ama daha disiplinli idi. Bir yöneticinin yönetiminde isteyen herkes horon halkasına katıldı. İki yerdeki horon halkalarına özel kıyafeti ile öğrencileriyle birlikte katılan KTÜ Öğretim üyesi Çaykaralı Prof. Dr. Orhan Durgun, Emekli öğretmen ve Trabzon Belediyesi THM Sanatçısı Erol Uzun ve Doğanköy Beldesinden Trabzon belediyesi THM Korosunda görev yapan Mehmet Birinci de bol horon oynadılar.

 
GENÇLER, DOĞANKÖY'DE HORONA DEVAM ETTİ

Hatta KTÜ öğrencileri, Doğanköy (Mucura) Beldesi Kazım Çavuş’un evine yakın bir yere (Fermanlı Mah. Karşısı) geldiklerinde otobüs ve otomobillerini durdurarak karayolunun kenarında kemence eşliğinde horon halkasını kurdular. Orhan Durgun, Erol Uzun ve Mehmet Birinci de burada horon halkasına katıldılar. Honefter Yayla coşkusu evlere varıncaya kadar sürdü.

 
HONEFTER YAYLA ŞENLİKLERİ’NİN GEÇMİŞİ

Bilindiği üzere Honefter Şenliği (Derneği): Düzköy İlçsesi Çayırbağı (Sidiksa)’nın Yaylası olan ama Tonya-Vakfıkebir, Şalpazarı ve Maçka Yaylalarının birbirine en çok yaklaştığı merkezi yer olan Honefter Yaylasındaki ‘Honefter’in yedisi (Karabdal’ın Yedisi) olarak bilinen şenliktir. Her yıl Ağustos ayının 3. Pazar günü yapılan ve Trabzon’un en eski şenliklerinden biridir. Ancak günümüzde şenlik yeri esas şenlik alanının girişindeki geniş alana taşınmıştır.

Fatih Sultan Mehmed Han’ın 1461 yılında Trabzon’u fethinden önceki yıllarda da Trabzon ve çevresinde yaşayan Türk boyları hakimiyetlerini ve geleneklerini sürdürmekteydiler. Tarihi kaynakların ışığındaki tarihi bilgiler de bize bunu teyid etmektedir ki en azından 1400’lü yıllardan beri bu bölgede Türk egemenliği ve etkinliği sürmekteydi. Yayla Derneklerimizin-Şenliklerimizin başlangıcı da bu yıllara dayanmakta ve 600 yılı aşkın süredir devam ede gelmektedir.

Trabzon haber Ajansı – 04 Eylül 2011 Pazar

Hiç yorum yok: