30 Eyl 2011

BAŞBAKAN ERDOĞAN, YENİ ANAYASA İÇİN TARİH VERDİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni Anayasa çalışmalarının, gelecek yılın ilk yarısı içinde tamamlanmasını istediklerini söyledi.


Erdoğan, Makedonya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, geziye ilişkin açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Erdoğan, yeni Anayasa çalışmalarında TBMM'de grubu bulunan partiler dışında görüşmelerin olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

“Grubu olan partilerle tabii uzlaşma komisyonu oluşturulacak ve bu çalışmalar da Meclis Başkanımızın riyasetinde sürdürülecek. Ondan sonra bu işin yol haritası üzerinde ağırlıklı olarak komisyon, ne gibi adımlar atılacağının kararını verecek.

Ama tabii bizim başından beri arzumuz, temennimiz şudur; bu konuda akademisyenlerden tutunuz medyaya varıncaya kadar, sivil toplum örgütlerine varıncaya kadar, vatandaşlarımıza varıncaya kadar, çünkü halkımızın ne dediği de bu konuda çok önemli.

Bunun yanında tabii Parlamento dışı siyasi partileri de komisyon öyle zannediyorum ki görüşme kapsamı içerisinde değerlendirecektir. Çünkü onların da, bazı siyasi partilerin, Anayasa çalışmaları geçmişte olmuştu. Parlamentoda yoklar, ama böyle bir çalışmaları var. Onlardan da tabii istifade edilmesinde büyük fayda vardır.

Ama halkımızın ne dediği noktasında da onların düşüncesini almak, ki bu bir örneğin bizim için bir mutfak çalışmasıdır. Bu çalışmaları da yaptık, yapıyoruz. Her siyasi partinin de yapacağına, yaptığına inanıyorum. Bu çalışmalar, bu komisyonun ortak havuzunda birleşirse orada artık asgari müşterek aramamalıyız.

Orada azami müştereklerimizi aramalıyız ve onunla da ideal olan bir anayasayı inşallah çıkarmalıyız. Bu artık sivil bir anayasa olmalı.

Tüm bu işin şeklini, sürecini her şeyiyle inşallah bu komisyon belirler ve biz de gönül huzuru içerisinde Anayasamızla 2023'e hazırlanırız” dedi.

AA

ZAMAN - 29.09.2011 - 11:32

Hiç yorum yok: