11 Eyl 2011

BELEDİYELER TRAFİK CEZALARINDAN PAY ALACAK


Trafikte 2007 yılından bu yana uygulanan elektronik denetleme sistemi (EDS) sayesinde sürücüler ciddi anlamda kurallara uymaya başladı.


İstanbul'da 161 noktada uygulanan 'kameralı takip sistemi' ile kural ihlali yapan sürücülere cezalar anında kesiliyor.


Yönetmelikte yapılan değişiklikle belediyeler kuracakları kamera sistemleri ile kesilen cezalardan pay alacak. EDS sistemi kısa sürede 81 ilde uygulamaya geçecek.


İçişleri Bakanlığı'nca Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik belediyelerin yüzünü güldürecek.

Düzenleme ile yerel yönetimler, özkaynaklarıyla kurdukları elektronik denetleme sistemleri (EDS) sayesinde kesilen trafik cezalarından yüzde 30 pay alacak. Böylece başta büyükşehirler olmak üzere 81 ilde önemli trafik noktalarını kameralı sistemle donatan belediyeler, büyük bir gelire ulaşmış olacak. Ödemeler aylık olarak gerçekleştirilecek ve belirlenen ayın sonuna kadar Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden ilgili belediyeye aktarılacak. Elektronik sistemlerin uygulanması ile ilgili belediyeler ve emniyet protokol yapacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak 9 Eylül 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. 161 kamera ile İstanbul'da uygulanan, Ankara'da birkaç noktada hizmet veren kameralar, İzmir ve Kayseri gibi şehirlerde ise deneme aşamasına geldi.

Sistem, yönetmeliğe eklenen 'Belediyelerce kurulan elektronik sistemlerin Emniyet Genel Müdürlüğü'nce kullanılması' maddesi ile sistem hızla Türkiye geneline yayılacak. İstanbul'da 2007 yılında kurulan EDS kameraları ile 12 Nisan 2007-31 Nisan 2011 arasında 1 milyon 272 bin 574 sürücüye 143 milyon 921 bin 565 TL ceza kesildi. Kurulum maliyeti 4,5 milyon TL olan sistem ile 944 bin kırmızı ışık, 145 bin emniyet şeridi ve 125 bin tramvay yolu ihlali tespit edildi. Kent genelinde 122 noktada kırmızı ışık, 21 noktada emniyet şeridi, 15 noktada tramvay yolu ihlali ve 3 noktada hız tespit sistemi kamerası bulunuyor.

Elektronik denetleme sistemi, İstanbul'da 2007 yılından bu yana uygulanıyor. Kameralar sayesinde sürücüler ciddi anlamda kurallara uymaya başladı. Kent genelinde sistemin uygulandığı 161 noktada trafik kural ihlallerinde yüzde 90 oranında azalma sağlandı. 'Kameralı takip sistemi' her gün binlerce kural tanımaz sürücü ceza yerken Hazine, binlerce lira kazanıyor. Yönetmelikte yapılan düzenleme ile teknik cihazlarla tespit edilen kural ihlalleri ile ilgili kesilen cezalara belediye payı eklendi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 9 Eylül 2011 tarihinden itibaren kent genelinde birçok noktayı kameralı sistemle donatan belediyeler önemli bir gelire ulaşacak. Kameralar sayesinde kesilen cezalardan belediyeler yüzde 30 pay sahibi olacak.

Elektronik sistemlerin taşıması gereken teknik özellikler, kurulması gereken yerler belediyelerle yapılacak protokollere ilişkin esaslar Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nca (Emniyet Genel Müdürlüğü) müştereken belirlenecek.

ZAMAN GAZETESİ (Yasin Kılıç) -10.09.2011

Hiç yorum yok: