11 Tem 2011

650. KIRKPINAR BAŞPEHLİVANI ALİ GÜRBÜZ OLDU


Edirne Sarayiçi 650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde final mücadeleleri tamamlandı. Yılın Kırkpınar Başpehlivanlığı unvanını Ali Gürbüz kazandı.


Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yapılan final müsabakalarıyla sona ererken, başpehlivanlık güreşlerinde Recep Kara ile Ali Gürbüz'ün finalinde Ali Gürbüz, altın puanla maçı kazandı ve bu yılın başpehlivanı oldu.

Sarayiçi'nde 52 güreşçinin mücadele ettiği baş güreşlerinde pehlivanlar tek tek anons edilerek, kura çekmek üzere Er Meydanı'na davet edildi. Daha sonra kura çekilerek eşleştirilen 52 pehlivan güreşe başladı.

İlk üç tur müsabakasından sonra Başpehlivanlık güreşlerinde 8 sporcu: Mehmet Yeşil Yeşil, Serhat Gökmen, Sermest Bulut, Ali Gürbüz, Osman Aynur, Şaban Yılmaz, Savaş Yıldırım, Gökhan Arıcı 2.tura kaldı.

Başpehlivanlık güreşlerinde, Serhat Gökmen, Sermest Bulut, Şaban Yılmaz, Osman Aynur ile geçen yılın başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil çeyrek finalde mücadele etme hakkını elde etti.

3. tur mücadelesinde Mehmet Yeşil Yeşil ile Recep Kara, 35 dakikalık normal, 15 dakikalık uzatma bölümünde birbirlerine üstünlük sağlayamadı. 50 dakikalık süre içinde iki güreşçiye pasif güreştikleri için 2'şer ihtar verildi.

38 dakika süren puanlamada ise Mehmet Yeşil Yeşil, rakibine üçüncü ihtarı aldırdı. İhtarlarda üstünlük sağlayan Yeşil çeyrek finale çıktı. 88 dakika süren mücadelede her iki güreşçi de zaman zaman seyircilerin protestosuna maruz kaldı.

Rakibi karşısında üçüncü ihtarı alarak elenen Recep Kara, Er Meydanı'nda hıçkıra hıçkıra ağlayarak mağlubiyeti kabullenemedi. Bu arada Recep Kara taraftarları da sahaya girerek hakem heyetini protesto etti. Recep Kara ve taraftarları daha sonra Mehmet Yeşil Yeşil ve taraftarlarını alkışlarla protesto ederek sahadan ayrıldı.

Final mücadelesinin yarım saatlik normal süresi ve 15 dakikalık uzatmada da pehlivanlar birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Altın puanlamaya geçildikten sonra Ali Gürbüz, rakibinin tek dalıp bastırmasından kurtuldu, kündeye oturup gerdanlama oyunuyla bastırıp puan alarak başpehlivan oldu.

650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 55 pehlivanın yer aldığı başpehlivanlık mücadelesinde finale kalan Ali Gürbüz, 1. turda Ünal Kahraman'ı yendi. Gürbüz, ikinci turda Savaş Yıldırım'ı, 3. turda ise Ali Rıza Kaya'yı yenerek adını çeyrek finale yazdırdı ve Osman Aynur'la eşleşti. Aynur'u da yenen Gürbüz, yarı finale adını yazdırdı.

Antalyalı Ali Gürbüz, bu yıl yapılan güreşlerin flaş ismi Samsunlu Fatih Atlı'yı mağlup ederek finale yükselen ilk isim oldu.

Diğer finalist Recep Kara ise ilk turda Ramazan Bircan, 2. turda ise Mustafa Kemal Karaboğa'yı yendi. 3. turda ise Sermest Bulut'u yenerek adını çeyrek finale yazdıran Recep Kara, bu turda da Ahmet Kavakçı'yı yenerek ikinci yarı finalist oldu. Kara yarı finalde ise Şaban Yılmaz'ı yenerek finalde Ali Gürbüz'e rakip oldu.

Recep Kara, 2007 ve 2008 yıllarında başpehlivanlığı kazanmış, 2009 yılında finalde Mehmet Yeşil Yeşil'e yenilerek altın kemerin daimi sahibi olma şansını kaybetmişti.

Bu arada 110 kilo ağırlığında ve 1.75 metre boyundaki Ahmet Taşçı ile Dünya Sumo Şampiyonu 150 kilo ağırlığında ve 1.90 boyundaki Akino Mine arasındaki gösteri maçı ilgiyle izlendi.

Gösteri maçının ardından iki güreşçi birbirlerini tebrik ederken, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, Güreş Ağası Seyfettin Selim, güreşçilerin ellerini havaya kaldırarak, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada 650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlık final müsabakasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Güreş severler ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu, Güreş Federasyonu Başkanı Bak, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim de izledi.

Ajanslar - 10 Temmuz 2011 Pazar

Hiç yorum yok: