24 Tem 2011

HİCAZ VE BAĞDAT DEMİRYOLLARININ 100 YILI FOTOĞRAF SERGİSİ TRABZON’DA AÇILDI


11. Avrupa Gençlik Olimpiyat Oyunları (EYOF) kapsamın dâhilinde Trabzon’da "Hicaz ve Bağdat demiryollarının 100 yılı" konulu fotoğraf sergisi açıldı.

 
Almanya Federal Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Pascal Hector, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya ve T.C. Devlet demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın koordinatörlüğünde Almanya Büyükelçiliği ve Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü organizesiyle 11. Avrupa Gençlik Olimpiyat Oyunları (EYOF-2011) kapsamında Trabzon'da 'Hicaz ve Bağdat Demiryolları’nın 100. Yılı Fotoğraf Sergisi'; Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergi Salonu’nda 20 Temmuz 2011Çarşamba Günü Saat 17.00’de açıldı.

Serginin açılış törenine Trabzon Vali Yardımcısı Aziz Mercan, Trabzon Belediye Başkan Vekili Ergin Aydın, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı Tobias Krause, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, Trabzon Almanya Fahri Konsolosluğu İhsan Alioğlu, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Özer Çağlayan ve birçok davetli katıldı.

Trabzon Vali Yardımcısı Aziz Mercan, açılışta yaptığı konuşmada;

“Bugün Avrupa Gençlik Olimpiyatları’na yavaş yavaş başlamış bulunuyoruz. Bu anlamda çok sayıda sanatsal ve kültürel hafta içerisinde sizlerin beğenilerini sunmaya başlayacaklar. Sayın Bakan’ımızın bu sergiyi görüp beğenmesi neticesiyle gençlik olimpiyatları kapsamında da 2 ülke arasındaki dostluğun pekişmesini işaret olması adına burada sergilenmesi dileklerini arzu etmişler. Bizim Almanya ile olan münasebetlerimiz tarihin derinlikleri içerisinde mevcut. Çok stratejik ortaklıklar ortaya koyduk. Birçok kaderi birlikte paylaştık” dedi.

Mercan, bu projenin iki ülkenin güzel ortak projesi olduğunu ve iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırdığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu yakınlığımız tarihsel süreç içinde hep devam etmiştir. Almanya, bugün de bir nevi gurbetçilerin ikinci vatanı olmuştur. 3 milyonun üzerinde vatandaşımız orada yaşamakta ve bir bölümü de vatandaşlık almış durumdadır. Tarihten gelen bu güzel işbirliğimizin bundan sonraki süreçte de iki devlet ve iki millet arasındaki dostluğun, kardeşliğin, dayanışmanın ve işbirliğinin devamına bir dayanak, bir hareket noktası olmasını temenni ediyorum. Serginin iki ülke dostluğuna başarılar ve güzellikler getirmesini diliyorum. "

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı Tobias Krause, serginin Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin ne kadar yoğun olduğunu ve geçmiş tarihten bu yana nasıl belgelendiğini vurguladığını söyledi.

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin eşsiz ilişkiler olduğunu vurgulayan Krause,

"Almanya'da 3 milyondan fazla Türk vatandaşı yaşıyor. Sadece bu bile ilişkileri eşsiz kılıyor. Onların yarıdan fazlası da Alman vatandaşı olmuş durumda" diye konuştu.

Krause, bu yılın başka bir özelliği daha bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu yıl Türkiye ve Almanya arasında imzalanan İş Göçü Anlaşması'nın 50. yılı. Bu sebeple, böyle bir yılda bu sergiyi buraya getirmiş olmaktan dolayı mutluyuz. Bildiğiniz gibi bu güzergah bir kaç ülkeden geçiyor. Ben Suudi Arabistan'da Riyad'da bulunduğum süre içerisinde bu güzergâhın bazı yerlerde kullanılmakta olduğunu gördüm. Bu serginin en başta vurguladığı şey Türkiye, Almanya arasındaki ilişkilerin, resimlerin oluştuğu zamanda, yani 100 yıl öncesinde de teknoloji ve ulaşım alanlarında başlamış olduğu, aynı şekilde halen de verimli şekilde devam ettiği. Bundan sonra da devam etmesini umuyorum."

Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Özer Çağlayan ise kurum olarak sergide yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri sergiyi gezdiler.

Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yıldönümü vesilesiyle Peter Heigl tarafından derlenmiş, tarihi demiryolu boyunca yaptığı gezide çektiği fotoğrafların bir bölümü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü arşivinden temin edilen fotoğraflar ile Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün de eserleriyle katkıda bulunduğu sergi, 20-31 Temmuz tarihleri arasında açık kalacak ve 31 Temmuz Pazar gününe kadar gezilebilecek.

THA-24.07.2011

Hiç yorum yok: