8 Ağu 2011

HİROŞİMA’DA ÖLENLER ANILDI


Japonya'nın Hiroşima Kentine ABD tarafından atom bombası atılmasının 66. yılında, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.
Etkin Haber Ajansı / 06 Ağustos 2011 Cumartesi

HİROŞİMA- ABD'nin, Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombası sonucu yaşamını yitiren 140 bin kişi törenle anıldı. Hiroşima Barış Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreni, ABD'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasını attığı saat olan 08.15'te bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Anmaya, Japonya Başbakanı Naoto Kan da katıldı.

Mezarlığa sarı çiçeklerden oluşan bir çelenk bırakan Kan, Hiroşima'da yaşanan dehşetin bir daha tekrarlanmayacağına ilişkin verdiği sözü yineledi.

Japonlar, atom bombasının etkisiyle harabeye dönen bir bina kubbesinin iskeleti önünde dini tören düzenledi.

ABD'nin 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima kentine attığı ilk atom bombası sonucu 350 bin nüfuslu kentte 140 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bombanın neden olduğu radyasyon sonucu ortaya çıkan, nesilden nesile geçen genetik hastalıklar sonucu ise Hiroşima kentinde bugün bile insanlar acı çekmeye devam ediyor.

FUKUŞİMA'DAKİ NÜKLEER FELAKET

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunaminin neden olduğu Fukuşima Nükleer Enerji Santrali'ndeki nükleer felaket, Hiroşima'da düzenlenen törene de damgasını vurdu.

Törende yaptığı konuşmada Fukuşima'da yaşanan nükleer felakete değinen Kan, Fukuşima Nükleer Santralinde yaşanan çekirdek erimelerinin kendisini, Japonya'nın nükleer enerjiye olan bağımlılığını sona erdirmesi gerektiği konusunda ikna ettiğini söyledi.

JAPONYA BAŞBAKANINDAN NÜKLEER TEHLİKE İTİRAFI

Konuşmasında Japonya'nın yenilenebilir enerji kaynaklarını benimseyeceği ve nükleer enerjiye daha az itibar edeceğine ilişkin verdiği sözü tekrarlayan Kan,

"Japonya ayrıca enerji politikasını en baştan tekrar ele almak için çalışıyor. Nükleer enerjinin güvenli olduğu efsanesine inandığım için derin bir üzüntü duyuyorum" dedi.

Törende konuşan Hiroşima Valisi Kazumi Matsui de, kendisinin de Hiroşima'ya atılan atom bombasından etkilenen bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek,

"Japon hükümeti bu gerçeği samimi bir şekilde kabul etmeli ve enerji politikasını derhal gözden geçirmelidir" dedi.

Hiç yorum yok: