13 Ağu 2011

CEVAHİR HOLDİNG-KIZILAY, TRABZON'A İLAÇ ÜRETİM TESİSİ KURUYOR


Trabzon'a bölgenin ilk plazma fraksinasyon ilaç üretim tesisi kuruluyor...


Türkiye'nin kandaki plazmayı toplayıp ilaç üretecek ilk tesisi, Türk Kızılayı ve Cevahir Holding ortaklığında kuruluyor.


TürkKızılay'ı Türkiye'yi plazma fraksinasyonunda dışa bağımlı olmaktan kurtaracak dev yatırım için Cevahir Holding'le işbirliği anlaşması yaptı.


Türkiye'nin plazmada üretilen ilaçlarda yılda 300 milyon dolarlık ithalat yaptığını anlatan Cevahir Holding Yönetim Kurulu Üyesi Eser Cevahir, Trabzon'da kurulacak plazma fraksinasyon tesisinde kandan ayrıştırılan plazmalardan ilaç üretiminin mümkün olacağını belirtti.


BÖLGEDE BAŞKA YOK


Eser Cevahir, plazmalardan elde edilen proteinlerin sağladığı tedavinin başka bir ilaçla gerçekleşemediğine vurgu yaparak şunları söyledi:


"Yeni doğan hematolisi ve kas sorunları gibi birçok hastalığın tedavisi ancak plazmadaki proteinlerle gerçekleşiyor. Biz burada Türk Kızılayı'nın topladığı kanlardaki plazmaları ayrıştıracağız. Bunlardan ilaç üretimi gerçekleştireceğiz. Dünyada plazma fraksiyonunda uzman en büyük beş kurumla görüşmelerimiz sürüyor. Bir yandan Kızılay bir yandan da biz görüşüyor, araştırıyoruz. Araştırmalarımız sonuçlandığında Balkanlar ve Ortadoğu'da böyle bir tesis ilk kez işler hale gelecek."


Cevahir, İran ve Yunanistan'da birer plazma tesisi kurulduğunu ancak işletilemediğini ifade ederek Trabzon'daki fabrikanın ilk aşamada Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracağını, gelecekte de yakın bölgeye ihracata başlayacağını vurguladı.


KIZILAY % 20 ORTAK


Türk Kızılayı'nın yüzde 20 ortak olacağı tesisin yatırım tutarı 200 milyon dolar olarak belirlenmiş. Eser Cevahir, Türk Kızılayı'nın projenin üzerinde uzun süredir çalıştığını, kendilerinin de iki yıldır araştırma yaptıklarını söyledi.


Cevahir, tesiste çalışacak kadro için de şu bilgileri verdi:


"Türkiye'de doktor ve teknik ekip bu tesisin sağlıklı şekilde işlemesi için yeterli düzeyde. Yurtdışında bu işi uzun süredir yapan kâr amacı gütmeyen vakıflar var. Onlarla işbirliği içindeyiz."


Yılda 1 milyon 800 bin litre kan toplanıyor


Eser Cevahir, Türkiye'deki kanın, AİDS ve diğer salgın hastalıklar konusunda birçok ülkeden daha temiz olduğunun saptandığını belirtti.


Özellikle Müslüman ülkelerin bu ilaçların hammaddesi konusunda titizlendiklerine vurgu yapan Cevahir, Trabzon'daki tesisin bu anlamda yakın bölgedeki ülkelerce de ilgiyle izlendiğini ifade etti. Türk Kızılayı 2010 yılında 1 milyon 100 bin litre kan toplamıştı. Hedef bunu 2- 3 yıl içinde 1 milyon 800 bin litreye ulaştırmak.


Haber61

Hiç yorum yok: