13 Ağu 2011

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN TEŞVİK


Cari açığın en büyük sebebi olan enerji ithalinin önüne geçmek için yerli kaynakların kullanımını artırma çalışmalarını sürdüren Türkiye, güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek 38 şehirde yapılacak yatırımlara teşvik veriyor.


Türkiye, cari açığın en büyük sebebi olan enerji ithalinin önüne geçmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Elektrik üretiminde yerli kaynakların kullanılması ve özellikle yenilenebilir enerji üretimini artırmak isteyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ocak ayında kabul edilen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu'na göre güneşten üretilen elektriğin kilovatına 13,3 cent teşvik verecek.

Bakanlık, güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek merkezleri belirledi. Elektrik üretimi için başvuran firmalara toplam 27 bölgede, 38 şehirde üretim yapılabilmesi için izin ve teşvik verilecek.

Yerli ve yabancı yatırımcıların heyecanla beklediği Türkiye güneş enerji yatırım haritasına göre en fazla kotaya 92 megavat ile Konya sahip oldu. Konya'yı, Van 77, Malatya 58 megavatla takip etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), lisans başvurularının ardından bir bölgeye birden fazla firma başvurması durumunda TEİAŞ aracılığıyla yarışma düzenleyecek.

Yarışmada 5346 sayılı kanunda belirlenen alım fiyatı üzerinden en fazla indirim vermeyi taahhüt eden firma yatırım hakkını kazanacak. Böylece özel sektörün başvuruları, bağlantı görüşleri, ölçüm ve yarışma sonuçlarına göre sonuçlandırılacak.

EPDK, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde yaptığı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; güneş enerjisi ile elektrik üretiminde kurulu güç 31 Aralık 2013 tarihine kadar 600 MW'yi aşamayacak.

Ayrıca lisans için başvuru yapan bir üretim tesisinin kurulu gücü en fazla 50 MW olacak. Yönetmelikle, halen işletmede olanlar dâhil 2015'e kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim elektrik üretim tesislerine ilk 10 yıl için kira, irtifak hakkı kullanma izni bedellerinde yüzde 85 indirim uygulanacak.

Elektrik üretimi için izin ve teşvik çıkan bölgeler ve şehirler şöyle:

Konya, Van-Ağrı, Malatya, Karaman, Mersin, Karaman-Maraş-Adıyaman, Burdur, Niğde-Nevşehir-Aksaray, Kayseri, Malatya-Adıyaman, Hakkari, Muğla-Aydın, Denizli, Bitlis, Bingöl-Tunceli, Şırnak, Adana-Osmaniye, Muş, Siirt-Batman-Mardin, Sivas, Elazığ, Şanlıurfa-Diyarbakır, Erzurum, Erzincan.

B.Türkiye

Timetürk-12 Ağustos 2011 Cuma - 15:42

Hiç yorum yok: