14 Şub 2019

VAKFIKEBİR'İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 101. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

TRABZON - Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü ilçede düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Tören; 14 Şubat Kurtuluş Caddesi boyunca Mehteran eşliğindeki kortej yürüyüşüyle başlarken, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı önünde devam etti.

Burada Muharip Gaziler tarafından Türk bayrağı göndere çekilirken, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmada:

"Hiç bir millet yoktur ki, geçmişini bilmeden geleceğini sağlan temeller üzerine inşa edebilsin. Kurtuluş günleri bizlere geçmişimizi hatırlatıp tarih bilincini oluşturmalı ki amacına ulaşsın. O zaman biz tarihimizi çok iyi okumak ve anlamak ve o tarih üzerine bu vatanı daha yaşanabilir daha gelişmiş yurt haline getirebilelim.

Dünya tarihinin en kanlı savaşlarının yaşandığı Birinci Dünya Savaşının başladığı 1914 yılından itibaren Vakfıkebir ve Büyükliman yöresi harbin olumsuzluklarını derinden yaşamış bir vatan parçasıdır. Harbin başından itibaren düşman donanmasınca denizden bombalanan, denizine mayınlar döşenen, eli silâh tutan mensuplarını vatan savunmasına cephelere gönderen Vakfıkebir, bütün imkânsızlıklarına rağmen, Rus istilâsından kaçarak muhacir çıkanlara da bir sığınak olmuş, ekmeğini onlarla paylaşmış, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştı.

Ancak, güneyimizde bulunan Bayburt, Gümüşhane ve Erzincan'ın işgal edilmesi birliklerimizin Sisdağı, Çavuşlu Deresi, Çanakçı hattına çekilmesine sebep oldu. Askerimizin çekilmesiyle de Vakfıkebir'imiz 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi.

Sevgili Vakfıkebirliler; gerek ilçemizde gerekse yurdumuzda birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, maddî sahada kalkınsalar dahi bağımsızlıklarını koruyamadıkları tarihin kaydettiği gerçeklerdendir.

Bu gerçekten hareketle; Vakfıkebir Belediyesi olarak, ilçemize yaptığımız çok önemli hizmetlerimizin yanında, sorumluluğunu üstlendiğimiz Vakfıkebir'in, Vakfıkebir'in kurumlarının tarihini ortaya çıkarmak, kaybolan hafızasını tekrar oluşturmak için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz.

Sevgili gençler; kendi iradesi olmayan bir millet başka milletlerin oyuncağı olur. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkın. Tarihimizi ve kültürümüzü çok iyi bilin. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlarıyla, canlarıyla bu güzel coğrafyayı bizlere vatan yapan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum.

Sevgili Vakfıkebir'liler; gerek ilçemizde gerekse yurdumuzda birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, maddî sahada kalkınsalar dahi bağımsızlıklarını koruyamadıkları tarihin kaydettiği gerçeklerdendir.

Bu gerçekten hareketle; Vakfıkebir Belediyesi olarak, ilçemize yaptığımız çok önemli hizmetlerimizin yanında, sorumluluğunu üstlendiğimiz Vakfıkebir’in, Vakfıkebir’in kurumlarının tarihini ortaya çıkarmak, kaybolan hafızasını tekrar oluşturmak için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz.

Sevgili gençler; kendi iradesi olmayan bir millet başka milletlerin oyuncağı olur. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkın. Tarihimizi ve kültürümüzü çok iyi bilin. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlarıyla, canlarıyla bu güzel coğrafyayı bizlere vatan yapan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum" dedi.

Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, halkoyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehter takımının konserini sundu.

Törene; Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Garnizon Komutanı Orhan Kaya, Belediye Başkanımız Muhammet Balta, Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullaoğlu, daire amirleri, siyasiler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kutlama programında ayrıca Sabri Bahadır Kültür Merkezi'nde Kukla Show programı yapıldı, gençlik merkezinde resim sergisi açıldı ve Sabri Bahadır Kültür Merkezi’nde KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Edebiyat Bölümü Öğretim Görevlisi Veysel Usta tarafından konferans verildi.

Konferansın ardından satranç, dart, masa tenisi, şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

14.02.2019