19 Şub 2019

"DOĞUMUNUN 100. YILI'NDA VATANINI KALBİNDE TAŞIYAN ADAM" CENGİZ DAĞCI, TRABZON'DA ANILDI

TRABZON – Kırımlı Ünlü Romancı Cengiz Dağcı anısına hazırlanan "Doğumunun 100. Yılında Vatanını Kalbinde Taşıyan Adam" adlı panel, Trabzon'da gerçekleştirildi.

Kırımlı Ünlü Türk Romancı: Cengiz DAĞCI
Anadolu Mektebim okulları koordinesinde, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliğinde, Kırımlı Ünlü Romancı Cengiz Dağcı anısına hazırlanan "Doğumunun 100. Yılında Vatanını Kalbinde Taşıyan Adam" adlı panel, Karedeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Programa; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Gençlik ve Spor Bakanlığı Başdanışmanı Süleyman Bayraktar, Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve öğrenciler katıldı.

Yaklaşık 30 şehirde çeşitli liselerde eğitim alan 32 Anadolu Mektebim öğrencisinin 8 farklı merkezde Kırım'ın Ebedi ve Edebi Sesi Cengiz Dağcı'yı Trabzon'daki öğrencilerle ve edebiyatseverlerle buluşturan panelde, Dağcı'nın birçok eseri ve onun hakkında yazılmış belli başlı eserleri okundu.


Programın sonunda öğrencilere katılım belgelerini veren Vali Ustaoğlu, programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

ROMANCI CENGİZ DAĞCI KİMDİR?

Kırım Tatar Türklerinden olup ünlü bir roman yazarıdır.
Gurzuf yakınında Kızıltaş (şimdiki adıyla Krasnokamenka) köyünde doğdu. Cengiz Dağcı Türkiye'ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazmış, kitaplarının ilk redaksiyonunu da şair Ziya Osman Saba yapmıştır.
Türkiye'de yayınlanan eserleri sayesinde Türkiye'de birçok insan Kırım'ı ve Kırım Tatarları'nın yaşantılarını öğrenmiş oldu.
İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit'te tamamladı. 1938'de ortaokulu bitirdi. Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken İkinci Dünya Savaşı çıktı.
1941'de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. 1946'da Londra'da Wimbledon yakınlarına yerleşti.
Cengiz Dağcı vatanından ayrıldığından bu yana hiç Kırım'a gitmedi.
Eserlerinde Kırım Türkleri'nin Ruslar'ın zulmü altındaki hayatını anlatır. Hüzünlü bir üslûbu vardır.
Pek bilinmemesine rağmen Kırım Tatarca şiirleri de vardır.

Eserleri:

Korkunç Yıllar (2008), Yurdunu Kaybeden Adam (1957), Onlar da İnsandı (1958), O Topraklar Bizimdi (1966), Dönüş (1968), Genç Temuçin (1969), Ölüm ve Korku Günleri (1970), Badem Dalına Asılı Bebekler (1972), Üşüyen Sokak (1972), Anneme Mektuplar (1988), Yoldaşlar (1992), Biz Beraber Geçtik Bu Yolu (1996), Bay Markus Burton'un Köpeği (1998), Bay John Marple'ın Son Yolculuğu (1998)

Hatıraları:

Yansılar (4 cilt, 1990-1993), Ben ve İçimdeki Ben (1994), Hatıralarda Cengiz Dağcı (1998). (Y.Kaynak: www.kimkimdir.net.tr)

19.02.2019