30 Oca 2019

TRABRİKAP MECLİS TOPLANTISI VALİ USTAOĞLU'NUN BAŞKANLIĞINDA YAPILDI

TRABRİKAP ARAKLI TAŞÖNÜ KATI ATIK DEĞERLENDİRME ve BERTARAF TESİSİ İÇİN İMZALAR ATILDI!...

TRABZON - Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) Meclis Toplantısı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilikte gerçekleştirilen toplantıya Vali İsmail Ustaoğlu'nun yanı sıra Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ile TRABRİKAB üyeleri katıldı.

Toplantıda; Araklı Taşönü TRABRİKAB Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi yapım ve işletme sözleşmesi Trabzon Valisi ve TRABRİKAB Başkanı İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ve yüklenici firma Teknik Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topaloğlu arasında imzalandı.

VALİ USTAOĞLU: "TÜRKİYE'DE TEK VE ÖRNEK OLACAK"

Vali İsmail Ustaoğlu, çöplerin dünyadaki mevcut en ileri teknoloji ile gazlaştırılarak bertaraf edileceğini ifade ederek:

"Proje tamamlandığında elde edilecek enerji ile ilk etapta ortalama 35 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanacak" dedi.

Tesisin 'YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ' ile en geç 24 ayda bitirilmesi planlandığını ifade eden Vali Ustaoğlu, projenin yaklaşık 60 milyon dolara mal olacağını söyledi.

2 yılı inşaat 23 yılı da işletme süresi olan tesisin yapımı için birliğe üye Belediyelerin üzerinde hiçbir mali külfet getirmeyeceğini vurgulayan Vali Ustaoğlu:

"Kaynağından başlayarak, enerji üretimi safhasına kadar bütün aşamaların tek elden yürütülüp, yönetileceği entegre proje Türkiye’de tek ve örnek proje olacak. Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 24 ayda tamamlanması planlanan tesisin sadece çöpten enerji elde edilecek kısmı için 40 milyon dolar, toplamda 60 milyon dolar yatırım yapılacağını söyledi.

Tesisin yapımı için TRABRİKAB üyesi belediyelerin tek kuruş ödemeyeceğini kaydeden Gümrükçüoğlu:

"YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ile şehrimize kazandıracağımız bu tesis, T tek kalemde yapılan en büyük yatırımlardan biridir. Bu önemli yatırım ayrıca ciddi bir iş alanı oluşturacaktır!..

Mevcut çöp depolama uygulamaları ile doğanın 300 yılda yok edemeyeceği atıklar, bu yeni bertaraf teknolojisi ile çevreci bir şekilde enerjiye dönüştürülecek, çevre-insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilecektir!...

Tesiste çöpler sırasıyla ayrıştırma, gazlaştırma ve enerji üretimi aşamalarından geçirilecek, doğaya zarar vermeden bertaraf edilecektir. Eski çöp depolama sahalarından farklı olarak, proje kapsamında çöpler tesise geldiğinde tamamen kapalı alanda geri dönüşebilen atıklar ayrılacak ve ekonomiye geri kazandırılacaktır.

Geri kalan atıklar, tesiste işlenerek gazlaştırma işleminden sonra elektrik enerjisine dönüştürülerek bertaraf edilecektir. Tesiste işlemin tamamen kapalı alanda yapılacak olmasından dolayı çevreye ve canlılara kesinlikle her hangi bir şekilde zarar verilmeyecektir!..." diye konuştu.

60 milyon dolar maliyetle 2 yıl içinde tamamlanacak tesis ile evlerden alınan çöpün enerjiye dönüştürülecek ve elektrik olarak evlere geri döndürüleceğini kaydeden Gümrükçüoğlu:

"Türkiye'de kaynağından başlayarak, enerji üretimi safhasına kadar bütün aşamaların tek elden yürütülüp, yönetileceği entegre proje olacaktır. Geri kazanılması mümkün olmayan atıklar gazlaştırma işlemine tabi tutulacak ve elektrik enerjisine dönüştürülecektir.

Bilindiği üzere 'Sıfır Atık'; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Bu proje ile 'Sıfır Atık' hedefine büyük ölçüde yaklaşılacaktır!.." ifadelerini kullandı.

Toplantıda ayrıca 10 gün içerisinde yer teslimi yapılarak yapımına başlanacak olan tesiste çöplerin sırasıyla; ayrıştırma, gazlaştırma ve enerji üretimi aşamalarından geçirileceği, doğaya zarar vermeden bertaraf edileceği, geri kalan atıkların da, tesiste işlenerek gazlaştırma işleminden sonra elektrik enerjisine dönüştürüleceği hususları vurguladı.

30.01.2019