16 Oca 2011

AKÇADER, YENİ LOKALİNE TAŞINDI



TRABZON’UM GÖRÜLMELİ HELE
AKÇAKÖY’LÜLER HEP ELELE… 
(Muhammet YAVRUOĞLU)


Trabzon Akçaabat’a bağlı Akçaköy(İle) Beldesi halkından olup da Trabzon Merkez Büyükşehir Belediyesi sınırları dâhilinde oturanlar için Akçaköy Kültür Dayanışma ve Kalkındırma Derneği(AKÇADER) tarafından Trabzon Merkez Yenimahalle’de Yeni Dernek Binasının Açılışı Bugün Yapıldı.


AKÇADER Sekreteri: Bünyamin MEMİŞ

Trabzon Akçaabat’a bağlı Akçaköy(İle) Beldesi halkından olup da Trabzon Merkez Büyükşehir Belediyesi sınırları dâhilinde oturanlar için Akçaköy Kültür Dayanışma ve Kalkındırma Derneği(AKÇADER) tarafından Trabzon Merkez Yenimahalle’de; Trabzonspor Bulvarı Hacı Ziya Habiboğlu Caddesi No:9-6/A TRABZON adresindeki yeni Dernek Binasının açılışı bugün (15 Ocak 2011 Cumartesi Günü) Saat 13.00’de Yapıldı.


Dernek Binasının açılışına AKÇADER başkanı Seymen Komar, AKÇADER Sekreteri Bünyamin Memiş, Gazeteci yazar Nevzat Yılmaz, MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci, CHP Trabzon İl başkan Yardımcısı Kenan Eyüboğlu, Akçaköy Belediye başkanı Sultan Memiş, Yıldızlı Belediye başkanı Yahya Tarakçı, CHP Akçaabat İlçe Başkanı Mustafa nadir, CHP Akçaabat İlçe Sekreteri Akif Yılmaz, Rize ŞAR Hastanesi Başhekim yardımcısı Dr. Salih Türkyılmaz, Trabzon Ahi Evran Göğüs, kalp-Damar Cerrahi Hastaesi Dr. Recai Genç, Akçaköy eski Belediye Başkanı Osman Memiş, Düzköy Eski Kaymakam vekili ve Milli Eğitim Müdürü Ali Kemal Uzun, Eğitimci yazar Dr. Enver Uzun ve çok sayıda bürokrat, siyasetçi ve vatandaş katıldı.


Derneğin açılış konuşmasını ve sunuculuğunu Dernek sekreteri Bünyamin Memiş yaptı. Ardından Yıldızlı(Sera) Belediye Başkanı Yahya Tarakçı’ya söz verildi. Parti başkanları eşliğinde MHP İl Başkanı Nihat Birinci ve Yıldızlı Belediye Başkanı Yahya Tarakçı tarafından açılış kurdelesi kesildi. Açılıştan sonra sohbet edilirken davetlilere meşrubat, çay ve kuru pasta ikram edildi.

AKÇADER Başkanı: Seymen KOMAR

İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü ve Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı(DKBB Eski Gn. Sekreteri) Halil Memiş ise Dernek açılışına bir faks mesajı ile katıldı.

Başkan Halil Memiş gönderliği faks mesajında;



“Derneğimizin yeni yerleşim yerinin açılışı dolaysıyla yapmış olduğunuz davete, daha önceden planlanmış bir konferansın olduğu için katılamıyorum.

Fiilen sizlerle olmasam bile gönlümün ve aklımın her zaman sizlerle beraber olduğunun bilinmesini isterim.

İnanıyorum ki, Akçaköylüler her zaman olduğu gibi bu oluşumda da gerekeni layıkıyla yerine getireceklerdir. Bu çerçevede, gerek Derneğimizin yapılanması ve faaliyetleri ve gertekese Akçaköy için yapılabilecek her konuda sizlerin yanında olacağımı ve üzerime düşeni fazlasıyla yapmaya çalışacağımı bilmenizi isterim.

Bu yeni oluşumun;

- Akçaköy’ün ve Akçaköylülerin tek yumruk olmasına katkı sağlayacağına,

- Her şart ve halde Akçaköylülerin kendi içinden yetişen değerlerinin her zaman arkasında ve destekçisi olmasına katkı sağlayacağına,

- Akçaköy’ün ve ülkemiz kültürüne ve sosyal hayatına katkı sağlayacağına,

Olan inancımı ifade ederken;

Tüm Akçaköylülerin ve Akçaköylüler nezdinde tüm hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.



 AKÇAKÖY(İle) HAKKINDA KISA BİLGİ





Akçaköy'ün eski adı ‘İLE’ dir. ‘İLE’; çeviklik, ustalık, yar, dost, vatan gibi anlamlarına gelmektedir. İle halkı, Orta Asya Türklerinin izlerini taşımaktadır. ‘İLE’ Orta Asya'daki Türk Kültürünün Trabzon'daki izi ve uzantısıdır.


‘İLE’ yayla olarak göçülen bir yer iken zamanla yerleşik hayata geçilince tarım ve hayvancılığa elverişli olduğundan daha sonra yerleşim yeri olmuştur. ‘İLE’ Yerleşim Merkezine; Trabzon'un Merkezi’nden ve çeşitli ilçelerinden, Anadolu'nun çeşitli diyarlarından, Kafkasya’dan, Kazakistan'dan ve mübadele antlaşması sonucunda Selanik'ten gelenler olmuştur.

Birinci Cihan Harbi'nde Rus istilasına uğrayan ‘İLE’, işgalci Rusların, isyancı Rumların ve katliamcı Ermenilerin işgal ve zulüm acılarını ve muhacirlik yıllarını yaşamıştır.

Rum ve Ermenilerin zulüm ve katliamlarına karşın Kuvay-ı Milliyeciler ve zulme karşı birçok köyün ileri gelenleri eli silah tutan insanları bir araya getirilerek karşı harekâta girişilmiştir. Rum ve Ermenilere karşı yapılan silahlı mücadele sonucu topraklar işgalden arındırılmıştır. Türk Ordusunun tekrar bölgeye hâkimiyetiyle İşgal sırasında muhacir olarak, başka illere göç edenler tekrar topraklarına geri dönmüşlerdir.

Cumhuriyet Döneminde Akçaköy(İle), 1959 yılında Belediye olmuştur. Merhum Evliya Çelebi’nin diliyle, “akçesi bol” olan bir beldedir. Akçaköy, çok verimli topraklara sahip olduğundan hızlı nüfus artışına uğramış ve özellikle 1960 yılından sonra yaşanan sanayideki gelişmeler ve yurt dışına işçi alımları nedeniyle nüfusunun artması yanında memuriyet, tahsil, ticaret ve işçi olarak beldeden çıkış nedeniyle yurdun ve dış ülkelerin değişik yerlerinde Akçaköylülerin yerleşmesine neden olmuştur.

Akçaköylüler yurtlarından ayrı kalsa dahi beldesiyle ilişkilerini kesmemiş, beldeyi sık sık ziyaret etmeyi sürdürmüşlerdir. Bu nedenle hem nüfus olarak ve hem de büyüklük olarak Akçaköy, Trabzon’un en büyük beldelerindendir.

Akçaköy’ün şanssız yönü konum olarak, en yukarı yerde yer almış olmasıdır. Akçaköy’ü Sera Vadisi ikiye ayırır. Her iki yakada da büyük nüfus yaşamaktadır. Halen Ovacık, Yeşilyurt ve Pınarbaşı Mahalleri bulunmaktadır.

Okuma oranı en yüksek beldelerdendir. Burada işsiz ve güçsüz insana pek rastlanmaz. Buraya ziyaret amaçlı gidenler sevecen ve nüktedan insanlarıyla hemen kaynaşır.

Beldenin ilk belediye Başkanı 29.02.1960 da seçilen İsmail Uzun olup, bugünkü Belediye Başkanı Sultan Memiş’tir.

HABER ve FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU

AÇILIŞTAN FOTOĞRAFLAR





















































FOTOĞRAFLAR: MUHAMMET YAVRUOĞLU


Hiç yorum yok: