Trabzon’un Fatih Mahallesinde bulunan Ayasofya Müzesinin cami olduğunu ve tüm yetkililerin evrakları sümen altı ettiğini iddia eden Trabzon Valiliği eski Özel Kalem Müdürü Hasan Kamber önemli açıklamalar yaptı.
Hasan Kamber şöyle dedi:
“Fatih(Ayasofya) Mahallesinde bulunan Mülkiyeti Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’na ait olup Vakıf Mazbut-Hayrat Taşınmaz Mallar Kütüğünün 1. cilt, 1 sahife ve 5. Sıra no.sunda kayıtlı bulunan tapuda “Kargır Cami” olarak kayıtlı, 24 ada,16 parsel sayılı Ayasofya camii; 1238–1263 yılları arasında Haçlıların İstanbul’daki katliamından kaçarak, Gürcistan Kraliçesi Tamara’nın ve bölgedeki Türkî halkların desteği ile Trabzon Kommenos Devletini kuran 1. Akeksios’un yeğeni Trabzon Kralı 1. Manuel Kommenos tarafından kilise olarak yaptırıldı.
Osmanlı Türk İmparatoru Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 1461 yılında fethedilen Trabzon`da bazı eserler gibi bu kilise de camiye çevrildi. Osmanlılar tarafından Kafkas göçmenleri için bir müddet geçici iskân merkezi ve muhacirler için tedavi merkezi olarak kullanılan Ayasofya Camii, Rus işgalinde atlar için hara ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından 1. dünya savaşında depo ve cami olarak kullanıldı.
Askeriyenin muvafakati ile boşaltılan Ayasofya Camii’nde 1953 yılında yapılan restorasyonla tekrar asli unsur olan cami haline getirilerek, ibadete açıldı.
1962 yılında Kültür Bakanlığı( o tarihlerde Milli Eğitim bakanlığı) Müzeler ve Eski Eserler Genel Müdürlüğü tarafından herhangi bir izin ve Bakanlar Kurulu Kararı almaksızın Ayasofya Camii ve alanı gelir elde etmek amacıyla turistlere para karşılığında ziyaret ettirilmeye başlandı.
Akabinde Kültür Bakanlığı(O tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı) burayı 25 yıllığına kullanmak istedi. Fakat bu talep Vakıflar İdare Meclisi’nin 11.03.1966 gün ve 14/59 sayılı kararı ile ret edildi.
Evet, Ayasofya bir mabettir. 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanunun 1’nci Maddesinin 2’nci fıkrasında “Mabetler kiraya verilemez ve ibadethane haricinde hiçbir iş için kullanılamaz” diyor.
Yürürlükte olan kanunların ışığında Ayasofya Cami, tapu kayıtlarında ve Vakfiyesinde “Cami” olarak kayıtlı iken, burayı halen Kültür ve Turizm Bakanlığına müze olarak kullandıran ve kullanımı sürdüren Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt hakkında suç duyurusunda bulundum.
Her nedense Ayasofya adlarıyla cami olarak kullanılan mabetler hep gayri kanuni olarak işgal altındadır. Müslümanların bu mekânlardaki ibadetleri, devletin imkânlarını kullanan bazı yetkili kişilerin tasallutuyla engellenmiştir. Trabzon Ayasofya, derhal ibadete açılmadır. 15 Ağustosta Sümela’yı ibadete açanlar Ayasofya Camii’ni görmezden gelemezler” dedi.
Hasan Kamber, hazırladığı dilekçeyi Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etti. (Y. Kaynak: www.takagazete.com-Tarih: 21.07.2010)
23 Tem 2010
AYASOFYA CAMİİ için belgeleriyle suç duyurusu
Trabzon’un Fatih Mahallesinde bulunan Ayasofya Müzesinin cami olduğunu ve tüm yetkililerin evrakları sümen altı ettiğini iddia eden Trabzon Valiliği eski Özel Kalem Müdürü Hasan Kamber önemli açıklamalar yaptı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder