1 Tem 2019

TÜRK BAĞIMSIZLIĞININ SEMBOLÜ "1 TEMMUZ DENİZCİLİK ve KABOTAJ BAYRAMI'NIN 93. YIL DÖNÜMÜ" KUTLU OLSUN

TÜRK BAĞIMSIZLIĞININ SEMBOLÜ "1 TEMMUZ DENİZCİLİK ve KABOTAJ BAYRAMI'NIN 93. YIL DÖNÜMÜ" KUTLU OLSUN

1 Temmuz 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, Türkiye'nin karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği, denizciliğimizin güçlenerek, ülkemizin ekonomik alandaki kalkınmasına çok önemli katkılarda bulunmaya başladığı tarihi bir gündür.

Kabotaj; Osmanlı döneminde Avrupa ülkelerine verilen kapitülasyonlarla elden çıkan, yabancılara kaptırılan; kara sularımızda yolcu ve yük taşıma, avlanma, yükleme, boşaltma, acentelik, deniz fenerleri, güvenlik ve diğer bütün ticari iskele ve liman işletme hakları 1 Temmuz 1926'da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün önderliğindeki Milli Meclis TBMM'nin bağımsızlık aşkı ile tutuşan hür iradesiyle yeniden kazanıldı. Bu nedenle 1 Temmuz tarihi; Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bağımsızlığının sembolü olarak Denizcilik ve Kabotaj bayramı olarak kabul edildi.

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ve ticaret ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında yırtılarak çöpe kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi.

Bu yasaya göre; akarsularımızda, göllerimizde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi.

Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

Bu vesileyle karasularımızda deniz taşımacılığı ve ticaret haklarının yabancıların kontrolünden kurtuluşunun yıl dönümü tüm denizcilerimize ve tüm Büyük Türkiye Sevdalısı Vatandaşlarımıza kutlu olsun.

30.06.2019

Hiç yorum yok: