3 Şub 2011

“KİTLE TURİZMİNDEN ALTERNATİF TURİZME GEÇMELİYİZ..!”


Trabzon İl Genel Meclisinde Kalkınma Ajansının turizm hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ajans genel sekreteri Çetin Oktay Kaldırım; yörede en az 10 gün konaklayan turist sağlayacak çeşitliliğine her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.


Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Ajansı, Ajansın çalışmalarında projelerinde bu projelerin hayata geçmesinde önemli bir partneri olan İl Genel Meclisinde çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.

Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım meclis üyelerine Kalkınma Ajansının kısa sürede kurulmasından sonra yaptığı çalışmaları anlattı.

İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi’nin de yönetim kurulu üyesi olduğu Kalkınma Ajansı’nın özellikle çeşitliliği ve aktivitelerdi bol bir turizm mantığının yeniden şekillenmesi ile ilgili çalışmalara öncelik vermesi konusunda bir misyon üstleneceğini belirtti.

Meclis üyelerine yaptığı sonumda, özellikle bölgenin turizm potansiyelinin daha ciddi, daha planlı daha çeşitlilik gösteren bir konumda olması gerektiğini belirterek;

“Biz bölgede 1,5 gün kalan turist değil 10 gününü bölgede geçirecek turist için çapalamalıyız. Bunun içinde aktivite bolluğu olmalı” dedi.

Kaldırım; turizm bereketinin turistin uzun süreli bölgede kalması olarak düşünülmesi gerektiğini belirterek özellikle Kapadokya bölgesinden örnekler verdi. Kaldırım, dağ yürüyüşlerinin denizin ve raftingi ile balonla bölgeyi gezmek gibi aktiviteler konusunda Kalkınma Ajansı’nın yatırımcıya proje geliştirecek herkese el uzatabileceğini belirtti.

Kaldırım, " Bizim gözlemlediğimi turizm alanında bölgede bazı eksiklikler var. Kitle turizmine çok uygun değil bizim bölgemiz. Bunu dezavantaj olarak görmemek lazım.. Zira kitle turizmi yapılan birçok bölgeyi gezenler görenler bilirler. Çok fazla bölgeye katma değer bırakmıyor. Dolayısıyla bizim bölgemizi ilgilendiren alternatif turizm çok önemli.

Şöyle bir avantajı da var. Kitle turizminde harcanan miktarın 4-5 katını alternatif turizmi yapan insanlar harcıyor. Dolayısıyla alternatif turizmin bölgeye çok ciddi katkısı olacağını düşünüyorum. Bölgemizde turistin geceleme oranı çok düşük. Bunun da temel sebebi alternatif faaliyetlerin sunulamamasıdır.

Alternatif turizmin geliştirilmesi ve turizmin çeşitlendirilmesi çok önemli.. Dünyada çok hızlı gelişen bir kırsal turizm var. Türkiye'ye yeni yeni giriyor. Bu tür modellerin bölgede yaygınlaştırılması önemlidir" dedi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının koordine eden, sinerji oluşturan, bölgedeki sivil toplum ve kamu kurum kuruluşlarını bir araya getiren, bunların koordinasyonunu sağlayarak "katalizör" görevi sürdüren bir kurum olarak tanımlayan Kaldırım, faaliyet desteği ve teknik destek rehberlerinin hazırlandığını ve kısa zaman içinde kamuoyuna açıklandığını söyledi.

Ajansa bağlı 6 ilin beşinde proje toplantısı düzenlediklerini ve hepsinde \"proje ofisleri oluşturulması\" tavsiyesinde bulunduklarını ifade eden Kaldırım, yeni kurulmuş bir ajans olmalarına rağmen kapasitelerinin üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Hiç yorum yok: