3 Nis 2011

TOPAL OSMAN AĞA ANILDI


Giresun’da Topal Osman Ağa ölümünün 88. yılında düzenlenen törenlerle anıldı.



Törende Topal Osman Ağa hakkında konuşma yapan Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Bozalioğlu, “Karadeniz’de Türk’ün var oluşunda emeği geçen 40 yaşında hayata veda eden, gözü pek, Türk’ü seven, cesur bir yiğitti o” dedi.


Osman Ağa Parkı’nda gerçekleştirilen törene Vali Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Kerim Aksu, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erhan Güder, Şehit ve Gazi Dernekleri, siyasi parti temsilcileri, İstanbul’da bulunan Giresun Dernekler Federasyonu, Bursa’da bulunan Giresunlular Derneği temsilcileri ve Giresunlular katıldı. Anma törenine Osman Ağa anıtına çelenk sunumuyla başlanıldı.


Törende Topal Osman Ağa hakkında bir konuşma yapan Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Bozalioğlu, Topal Osman Ağa’yı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunda Pontus hayallerinin söndürülmesinde ve Karadeniz’de Türk’ün var oluşunda emeği geçen 40 yaşında hayata veda eden, gözü pek, Türk’ü seven, cesur bir yiğit olarak ifade etti. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise yaptığı konuşmada;

“Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı sürecinde kanıyla, canıyla, malıyla mücadeleye katılan, işgallere karşı ilk tepkisini büyük bir mitingle veren ve cephelere iki gönüllü alayla koşan tek il Giresunlu olmanın onur ve gururu içerisindeyiz.


Bize işgal edilmemiş bir kent bırakan Hüseyin Avni’nin gardaşlarını, Osman Ağa’nın gözü kara, şahan bakışlı evlatlarını, cephede kanlarıyla bir horon oynar gibi omuz omuza ölüme yürüyenleri, 42. ve 47. Gönüllü Alayları’nın gökçe fidanlarını hiç unutmadık” dedi.


Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise gazetecilerin soruları üzerine Topal Osman ile ilgili olarak; “Türkiye’nin temellerinin atılmasında, temel taşı olanlardan biri olmuştur. Gözü kara hiç düşünmeden düşmana saldıran büyük riskleri alabilen büyük bir şahsiyettir. Sadece Giresun’un değil Türkiye’nin yüce şahsiyetlerindendir” diye konuştu.



Daha sonra Giresun Kalesi’ndeki Osman Ağa’nın mezarı başında Kur’an-ı Kerim okunarak, dualar edildi.


www.takagazete.com - 03.04.2011 09:25:47


NOT:

Bilinen adıyla Topal Osman Ağa, gerçek adıyla Osman Firudunoğlu; Kurtuluş Savaşında büyük yararlıklar göstermiş, kurduğu çetesiyle birçok savaşa katılmış Giresunlu bir çete komutanıdır. Bir süre Giresun Belediye Başkanlığı yapmıştır.

Cumhuriyetin ilk kuruluşunda Büyük Önder Mustafa kemal Atatürk'ün yanında yer almış ve Çankaya'da Muhafız Alayı Komutanı olarak çetesiyle birlikte görev yapmıştır. Düzenli orduya geçişte çetelerin islahı için çalışılmış, bazı disiplin sorunu çıkaranlar disiplin altına alınmaya başlayınca bazı sorunlar çıkmaya başlamışltır. 

Gözden düşeceğini düşünen Topal Osman Ağa, Mustafa Kemal Atatürk'ün gözünden düşmemek için çok iyi dostu olan ancak TBMM'de zaman zaman Atatürk'e karşı güçlü muhalefet gösteren Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Beyi, hasta olduğu gerekçesiyle  Ulus civarındaki evine çağırtmış, önceden hazırlanan mizansenle kahve ikramı sırasında adamlarına Ali Şükrü Beyi boğduttuğu gerekçesiyle halkın infialini önlemek adına bizat Gazi'nin emri ile çıkan çatışmada yaralanmış ve hastaneye götürülürken Kahraman bir çete reisi infaz edilerek, öldürülmüştür. 

Esasen Topal Osmana Ağa, Karadeniz Bölgesi'nde Yunanistan istihbaratınca destek gören Pontus hayalcilerine karşı tavizsiz olmasıyla tanınmıştır.  



Hiç yorum yok: