25 Ağu 2011

TÜRK FUTBOLU TOZ DUMAN: ‘TFF’ DERHAL İSTİFA ETMELİDİR…


Futbol Federasyonunun yapamadığını UEFA yaptı, F.Bahçe Şampiyonlar Ligine alınmadı. Ve Görev hak ettiği üzere Trabzonspor’da… Ancak?


NE OLACAK ŞİMDİ?

Deliller yeterince toplanamadığından yargı karar veremedi. TFF cesur kararlar alamadı ve tekledi, topu taca attı. Yetkilerini kullanması gerekirken talimatla iş yapmayı yeğledi. Var olan yetkilerini kullanamadı. Ve Fenerbahçe değil, ama Federasyon bir daha görev yapamayacak şekilde elini kolunu bağlayarak gümeledi! Şimdi görevini yapamayan ve Türk futbolunu kaosa sürükleyen Federasyon toptan istifa etmeli ve Türk Futbolunun önü açılmalıdır. Onurlu insanlar için istifa etmek en büyük erdemdir.

UEFA MÜFETTİŞİNE GEREK VAR MIYDI?

Tanzimat Fermanından bu yana her alanda iç işlerimize karışanlara fırsat vermede üzerimize yok! Talimatsız iş yapamaz olduk. En kötü karar karasızlıktan ya da piyon olmaktan milyon kat daha iyidir. TFF kararını kendi verebilseydi, tartışmalar belki olacaktı ama ağırlığını arttıracaktı.
İcra ve yargı da olayın çözülmesini hızlandırabilirlerdi.

UEFA’nın talimatıyla Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe’nin bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan men edilmesine karar verdiklerini açıkladı. Ellerinde yeterli bilgi ve belge olmasına rağmen karar vermeyerek Trabzonspor’unda şampiyon olmasına engel olan Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu bunun hesabını şimdi nasıl verecek? İdare-i maslahat yapmayan federasyonda her şey UEFA müfettişinin Türkiye’ye gelmesiyle değişti. Şike davasını takip eden özel yetkili UEFA müfettişi, savcıyla görüşüp İsviçre’ye dönünce tuttuğu rapor sonucunda F.Bahçe’nin şampiyonlar ligine alınmama kararını verdi.


TRABZONSPOR’UN ZARARI NE OLACAK?

Futbol Federasyonunun eyyamcı tutumu nedeniyle şampiyonluk zamanında Trabzonspor’a verilmedi ve bordo-mavili kulüp çok ciddi ekonomik kayba uğradı. Trabzonspor’un bu ekonomik kayıplarını şimdi kim telefi edecek? TS Yönetim Kurulu; şimdi Futbol Federasyonuna tazminat davası açmayı planlıyor.


İŞTE TFF’NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA:

“UEFA, 23 Ağustos 2011′de Türkiye Futbol Federasyonu’na gönderdiği yazıda, ülkemizde sürmekte olan şike soruşturması çerçevesinde, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün bu sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan çekilme kararı vermesi gerektiğini, kulüp bu yola gitmeyecek olursa, Türkiye Futbol Federasyonu’nun Fenerbahçe’yi 2011-2012 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan men etmesi gerektiğini, bu 2 yoldan herhangi birisi benimsenmeyecek olursa, UEFA’nın kendi disiplin soruşturmasını başlatabileceğini ve Türkiye Futbol Federasyonu, yani ülkemiz aleyhine disiplin yaptırımları uygulama yoluna gideceğini bildirmiştir. Bu yazı üzerine durum, TFF tarafından yazılı olarak derhal Fenerbahçe Kulübü’ne bildirilmiştir.

Fenerbahçe Spor Kulübü, 24 Ağustos’ta TFF’ye gönderdiği cevabi yazıda, TFF’nin bu konuda iddianamenin mahkemece kabulünün beklenmesine yönelik kararına saygı duyduğunu ve kendisine tanınan kısa süre içinde böylesine önemli bir konuda herhangi bir karar almasının fiilen mümkün olamayacağını bildirmiştir.

Bu gelişme karşısında, durum 24 Ağustos’ta TFF Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu olağanüstü toplantıda ele alınmış ve gerek Fenerbahçe’nin maruz kalabileceği, ağır disiplin yaptırımları, gerekse Türkiye Futbol Federasyonu’nun yani ülkemizin maruz kalabileceği disiplin yaptırımları göz önünde bulundurularak, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan men edilmesine karar verilmiştir” denidi.

DAHA ÖNCE NEREDEYDİNİZ?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, yaptığı açıklamada, “Bu kararı UEFA’nın talebi doğrultusunda aldık” dedi.

Aydınlar, Fenerbahçe ile ilgili sürecin birkaç gündür devam ettiğini vurgulayarak,

“UEFA Başmüfettişi Pierre Cornu’nun gelmesinden de önce devam ediyordu. Biz karar almak için yine iddianameyi bekleyeceğiz. Kararı TFF aldı, ama UEFA’nın talebi doğrultusunda karar aldık!?! Biz izlediğimiz hukuki sürecin doğru olduğunu düşünüyoruz. Bizim iddianame çıkmadan, savunma almadan karar vermemiz söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

UEFA’nın bu kararı neden aldığı şeklindeki soruyu Aydınlar,

“UEFA, Şampiyonlar Ligi’ne çok önem veriyor. Onların çok önem verdiği bir markası ve bu nedenle tedbiren böyle bir yaptırım uygulamak istedi” şeklinde yanıtladı. (Vah Vah Vah ki Vah..)

MASUNİYET KARİNESİ!

Ortalık toz duman ancak Masuniyet Karinesi de dikkate alınmamıştır.

Anayasa hükümlerine göre 'Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, hiç kimse suçlu sayılamaz.' (Ay.m.38/4)

Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre de 'Bir suç ile itham edilen herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar suçsuz sayılır.' (İ.H.S m.6/2)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne göre, suç işlediği şüphesiyle hakkında polis soruşturması başlatılmış veya gözaltına alınmış kimsede bu karineden yararlanır.

Dolayısıyla Masuniyet Karinesi, hüküm giymemiş kimsenin suçlu sayılamayacağı veya suçlu olarak lanse edilemeyeceği anlamına gelmekte olup şu an şike iddiasıyla tutuklu bulunanlar açısından bu durum gözetilmesi ve riayet edilmesi gereken bir yasal zorunluluktur.

Bu nedenlerle çarkın yavaş seyretmesi nedeniyle alınan kararların tersine yarın yargıdan farklı kararlar çıkması halinde oluşan kördüğüm nasıl çözülecektir? Bu hesap yapılıyor mu? Bence yapılacak en önemli iş ‘Şike Dosya’nın yargının 1. Derecede önceliği olmalıdır. Türkiye’de ayrışmak ya da ayrıştırmak için bir sürü olay meydana getiriliyor. Buna yenilerinin eklenmesini vatanını seven hiç kimse arzu etmez.

VE F. BAHÇE KLUBÜ TAHKİM KURULUNDA

Fenerbahçe Yönetim Kurulu adına Fenerbahçe Kulübü Avukatı Haluk Burcuoğlu, Futbol Federasyonu’nun Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan men etme kararı üzerine, bugün Tahkim Kurulu'na başvurdu. Umarız ortalık daha da karışmaz.

TFF, DERHAL TOPTAN İSTİFA ETMELİ!

Trabzonspor’un bir şekilde hakkının verilmesi herkesi (FB’liler hariç) mutlu etti. Ancak Trabzonspor’a verilen bu hak neyi değiştirecek?

Adalet zaten alabileceği kadar yara aldı. Daha fazlasını istemiyoruz. Türk Futbolunun içerisine sürüklendiği kaos ortamı çok üzücüdür. Federasyonun kendi yetkilerini kullanmaktan aciz kalması, direktifle yetki kullanmaya kalkması bütün ilkeleri alt üst etmiştir. Bu nedenle toz dumanın durulması ve yeni çözüm arayışlarının ortaya çıkması için federasyonun derhal istifa etmesi olayların nabzını epey düşürecektir.

Aksi takdirde bu bir milat olacak, futbol camiasında sürtüşmeler ve hatta çatışmalar kaçınılmaz olacaktır ki, Allah muhafaza buyursun.

Y.Kaynak: TAKA GAZETESİ – 24.08.2011

25 Ağustos 2011 Perşembe

Hiç yorum yok: