13 Ağu 2011

EL-AKSA (MESCİD-İ AKSA) CAMİİ'NDE RAMAZAN COŞKUSU


İslam âleminin kutsal ayı Ramazan'da Kudüs'ün Eski Kenti içindeki El Aksa Camii (Mescid-i Aksa), her gün binlerce Müslüman'ı iftarda buluşturuyor.


 
Harem-üş Şerif Külliyesi içindeki iki cami; El Aksa ve Kubbet-üs Sahra'nın etrafını çevreleyen avlu ve bahçelerde, iftar öncesi hummalı hazırlıklar göze çarpıyor.

Onlarca metre uzunluklarla yan yana dizilen sofralara oruç açmak için önce hurma ve su konulmasıyla başlayan hazırlıklar sürerken, kimileri caminin içinde iftar saatini bekliyor, kimileri de cami dışında çocuklarıyla oyalanıyor.

Bu arada, Eski Kent'in Müslüman Mahallesinin dar sokaklarındaki dükkânlar, iftar öncesi alışverişlerin yoğunluğunu yaşıyor. Tatlıcı dükkânlarının stantlarında, şekerlemeler ve geleneksel Filistin tatlıları göze çarpıyor. Baklava türleri, peynirli veya peynirsiz kiştalar, künefe...

Bir taraftan da sadece Ramazan sırasında yapılan "kadayıf" tatlısının hamuru pişiriliyor. Arap dünyasına özgü bu kadayıf için tek yapılacak şey, hamuru satın aldıktan sonra gidip evde içlerini künefe peyniri veya fındık, fıstık, ceviz, ne varsa doldurup ikiye katladıktan sonra, kısa bir müddet fırınlayıp şerbete yatırmak.

Filistinliler, iftardan sonra sahura kadar olan dönemde konukları, akrabaları ya da ev halkı için mutlaka kadayıf hazırlar.

İftar saati yaklaştıkça, müstakbel Filistin Devleti’nin başkenti olarak görülen Doğu Kudüs'ün caddelerinde de alışveriş hızlanıyor. Yol kenarlarında manav tezgâhları, çoğu Türk firmalarının ürünleriyle dolu şekerleme stantları ve fırınlar, bir an önce eve gidip iftar sofrasını donatmak isteyenlerin uğrak yerlerinden.

Ezan sesinin duyulmasıyla, El Aksa Camii bahçesinde iftar için bekleyenler de hazırlanmış yer sofralarına oturuyor; buralara oturma imkânı bulamayanlara hazır yemek paketleri dağıtılıyor.

El Aksa'da çoluk çocuk binlerce kişi, bir oruç gününün daha sona ermesinin keyfini yaşıyor.

AA

Timetürk-12.08.2011

Hiç yorum yok: