17 Ağu 2011

ORDU’DA KRAL 6. MİTRİDAT DÖNEMİNİ AYDINLATACAK KAZI


Doğu Karadeniz’de tarihe ışık: Ordu’da yapılan ilk bilimsel kazı meyvelerini vermeye başladı.

Ordu il merkezine 20 km. uzaklıktaki Bayadı köyü sınırları içinde yer alan ve antik bir yerleşim alanı olan “Kurul Kayası Yerleşmesi”ndeki kazı çalışmalarında kalıntılar yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Yapılan kazılarda ortaya çıkan kalıntıları inceleyen arkeologlar, Kurul’un 2.500 yıl önce bir garnizon olduğunu belirlediler.

Ordu Valiliği’nin desteğinde Ordu Müze Müdürlüğü ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında yürütülen ve Doğu Karadeniz’de ilk bilimsel kazı olma özelliğini taşıyan kazı çalışmalarında bölgenin tarihine ışık tutan kalıntılar ortaya çıktı.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, kazılarda günümüzden 2500 yıl öncesine kadar uzanan arkeolojik buluntulara rastladıklarını belirterek,

“Burasının M.Ö. 1. yy başlarında Kral 6. Mitridat döneminde bir yerleşim birimi olduğu ortaya çıktı.

Şu anda açığa çıkardığımız mimari kalıntılara baktığımız zaman 6. Mitridat döneminin burada yaşanmış olduğunu biliyoruz. 6. Mitridat, Amasya merkezli bir krallığın hâkim hükümdarı ve Kırım’dan Yunanistan’a kadar Anadolu’nun büyük bir kısmını kapsayacak şekilde büyük bir imparatorluğa sahipti. Burası büyük bir garnizondu” dedi.

Taka Gazetesi -16 Ağustos 2011 Salı

Hiç yorum yok: