17 Ağu 2011

KUR'AN KURSLARINA YENİ BİR VİZYON TASARLANIYOR


Diyanet, hafızlık eğitimi veren Kur'an kurslarında önemli atılımlar yapmaya hazırlanıyor. Kursların fiziki şartları iyileştirilecek ve kalite belgeli kurslar haline getirilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, kurslara PDR uzmanı istihdam edeceklerini ve hafız olmuş 15 bin kişiye Diyanet'e gelin çağrısı yapacaklarını söyledi.

28 Şubat sürecinden sonra öğrenci sayısında büyük düşüş gösteren hafızlık müessesesi tekrar canlanmaya başladı. 2000'li yıllarda hafızlığı bitiren öğrenci sayısı binlere kadar düşmüştü. Birkaç yıllık 'fetret'ten sonra son yıllarda hafız sayısında büyük bir artış gözleniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) verilerine göre 2011 yılında 4 bin 76 öğrenci hafızlık belgesi almaya hak kazandı. Kur'an kurslarında halen hafızlık eğitimi alanların sayısı ise 20 binin üzerinde.

Türkiye dünyada en çok hafız yetiştiren ülkelerin başında geliyor. Ülke genelinde hafızlık eğitimi veren 941 Kur'an kursu bulunuyor. 1975'ten itibaren belge almaya hak kazanan hafız sayısı ise 100 bin. Halkın büyük ilgi gösterdiği hafızlık kursları 28 Şubat süreci ile birlikte durgunluk dönemine girmişti. Bu dönemi 'fetret devri' olarak niteleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş,

"Daha önce yıllık 5 bin civarında öğrencimiz hafızlık belgesi alırken bu sayı 2000'li yıllarda binlere kadar düştü. Ancak 2005 yılından itibaren rakamlarda düzenli bir artış ve düzelme oldu" diyor.

Diyanet'in hafızlık müessesesini ayağa kaldıracak önemli çalışmalarının olduğunu söyleyen Erbaş, ilk olarak kursların fiziki yapısının iyileştirileceğini belirtiyor.

Türkiye'deki 11 bin Kur'an kursunun 941'inde hafızlık eğitiminin verildiğini aktaran Erbaş,

"Aslında içerisinde oyun ve yüzme alanlarının bulunduğu hatta ISO9001 kalite belgesi almış kurslarımız var. Ancak bunların sayısı azınlıkta. Amacımız ülke genelinde kursların fiziki şartlarını daha da yükseltmek" şeklinde konuşuyor.

Diyanet, her ilde PDR uzmanı istihdam edecek

Prof. Dr. Ali Erbaş, Kur'an kurslarında hafızlık eğitimi alan öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla her ilde PDR mezunlarının istihdam edileceğini söylüyor. İki ay önce Devlet Personel Müdürlüğü'nden PDR kadrosu istediklerini belirten Erbaş şimdilik 8 kadronun çıktığını ve atamaların yıl sonuna kadar yapılacağını aktarıyor. "Önümüzdeki dönemde bütün illerde bir adet PDR uzmanı istihdam edeceğiz."

Erbaş, bu sayede kurslarda hafızlık eğitimi alan öğrencilerin moral seviyesinin yüksek tutulacağını dile getiriyor. Türkiye'de hafızlık süresinin ortalama iki yıl sürdüğünü belirten Erbaş, klasik yönteme alternatif yeni bir metodu uygulamaya geçirdiklerini aktarıyor. Böylelikle hafızlık daha kısa sürede bitirilebilecek.

Hafızlara 'Diyanet'e gelin' çağrısı

2000 yılından sonra hafız olup da başka alanlarda çalışanların Diyanet bünyesinde istihdam edilmesi için çalışma yapılacak.

Erbaş, bu kapsamda müftülüklerin isim tespit çalışması yaptıklarını ve kendilerine ilettiklerini söylüyor. Erbaş,

"Bize 15 bin isim ulaştı. Biz uzun süre emek verilerek kazanılan hafızlık payesinin çürümemesi ve canlı tutulması için bu kardeşlerimize mektup yazacağız. Onları Diyanet bünyesinde istihdam etmek için yönlendirmelerde bulunacağız" diyor.

Zaman

Timetürk- 16 Ağustos 2011 Salı - 06:18

Hiç yorum yok: