15 Haz 2011

TARİHİ OLAY: D-8 ÜLKELERİNDEN, UZAY VE HAVACILIK KARARI


Türkiye'nin öncülüğünde oluşturulan D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Çalışma Grubu beşinci toplantısı Endonezya'da gerçekleştirildi.

HABER MERKEZİ / TIMETURK

'Havacılık ve Uzay Sanayi' ile 'Havaalanı Yapım ve İşletimi' konularında işbirliği için Bölgesel İşbirliği Projesi kapsamında oluşturulan ve Başkanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal EKŞİ tarafından yürütülen D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Çalışma Grubu toplantıda önemli kararlara imza attı.




Havayolu işletmeciliği, uçak bakımı, eğitim, havaalanı yapım ve işletimi ile uçak üretimi konularında faaliyet gösteren THY, THY Teknik, TAI, TEI, TAV, IFTC, MNG Teknik ve My Teknik olmak üzere 8 kuruluşumuzun toplantıda gerçekleştirdiği sunumlar çerçevesinde, üye ülkelerin sivil havacılık otoriteleri ülkemizde söz konusu çalıştayların düzenlemesi konusunda mutabakat sağladı.

Söz konusu toplantıda alınan karar Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında yer alan yerli uçak üretimi başta olmak üzere uçak bakımı, eğitim ve havaalanı yapım ve işletimi konularında önümüzdeki dönemde bölgedeki etkinliğini arttırması ve ülke ekonomisine sağlanacak katkı açısından büyük önem taşıyor. Toplantıda Malezya'nın da "Sivil Havacılıkta İşbirliği için D-8 Ülkeleri Çalışma Grubu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı"nı imzalaması ile işbirliğine tüm üye ülkeler dâhil edilmiş oldu. 2009 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda taslakları oluşturulan Görev Gücü Yönergelerine Malezya'nın da katılımı ile son şekli verildi.

Bu çerçevede "Ticari Konular", "Eğitim ve Kapasite oluşturma", "Emniyet ve Güvenlik", "Hava Seyrüsefer ve Hava Trafik Yönetimi" olmak üzere dört ana başlıkta görev yapacak alt çalışma gruplarının Başkan ve Başkan Yardımcıları da belirlendi. Türkiye, "Eğitim ve Kapasite Yaratma Görev Gücü" Başkanlığı ve "Ticari Konular Görev Gücü" Başkan Yardımcılığı'na seçildi. Toplantıda ayrıca, sivil havacılık konularında bilgi alışverişini sağlamak ve veritabanı oluşturmak üzere D-8 web sitesine sivil havacılık forumunun eklenmesine karar verildi.

www.timeturk.com - 15 Haziran 2011 Çarşamba - 15.36
Endonezya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde, 08-09 Haziran 2011 tarihlerinde Cakarta'da düzenlenen toplantıya, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye sivil havacılık yetkililerinin yanısıra üye ülkelerin özel sektör temsilcileri ile THY, THY Teknik, TAI, TEI, TAV, IFTC, MNG Teknik ve My Teknik gibi çok sayıda kuruluş katıldı. 1 milyar civarındaki toplam nüfusu ile Dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan D-8 Ülkeleri'nin sivil havacılıkta işbirliği imkanlarının masaya yatırıldığı toplantıdan, Türkiye'de TAI tarafından "D-8 Havacılık ve Uzay Sanayii Çalıştayı" ile TAV tarafından "D-8 Havaalanı Yönetimi ve İşletimi Çalıştayı" düzenlenmesi kararı çıktı.

Hiç yorum yok: