29 Haz 2011

İSLAM KONFERANSI TEŞKİLATI'NIN ADI DEĞİŞTİ


Kazakistan'ın başkenti Astana'da devam eden İslam Konferansı Örgütü (İKT), 38. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda önemli kararlar alındı.



Toplantıda alınan somut kararlar arasında örgütün amblemi ve isminin değiştirilmesi yer alıyor. İslam Konferansı Teşkilatı (İKT)'nin ismi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) oldu.


Toplantının açılışında bir konuşma yapan Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu Birleşmiş Milletler'de 55'i İİT üyesi 116 ülkenin tanıdığı Filistin devletini tüm dünyanın tanıması gerektiğini ifade etti ve üyeleri bu konuda etkin olmaya davet etti.


Ortadoğu'da Arap Baharı olarak adlandırılan sürece de değinen İhsanoğlu, İİT şartı ve 10 Yıllık Eylem Planı metinlerinin bugün İslam dünyasındaki gerginlikleri ortadan kaldıracak uygun çözümleri içerdiklerini ifade etti. Üye ülkelerden 10 yıllık eylem planını insan hakları, iyi yönetişim ve sosyo-ekonomik kalkınma adına hayata geçirmelerini istedi.


Genel Sekreter, Tunus ve Mısır'da gelinen son noktayı da değerlendirdiği konuşmasında değişimlerin halk kitlelerinin isteği sonucu geldiğini ve bu durumun memnuniyet verici olduğunu belirtti. İhsanoğlu, devrimlerin ardından ziyaret ettiği bu ülkelerde İİT'nin 10 yıllık eylem planında belirttiği tüm ilkelerin hayata geçirilmesi yolunda önemli adımlar atıldığını gözlemlediğini ifade etti.


Libya, Suriye, Yemen ve Bahreyn'deki son duruma da değinen İhsanoğlu, olaylarda dolayı derin endişe içerisinde olduğunu belirtti. Genel Sekreter, Suriye yönetimini ulusal diyaloğun tesisine ve vaadedilen değişimlerin hızla hayata geçirilmesine davet ettiklerini söyledi.


Kazakistan Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev'in de konuştuğu açılış oturumunda ilk sırada yeni isim ve logo üye ülkelere sunuldu. Alkışlar eşliğinde kabul edilen yeni isim Organization of Islamic Cooperation yani İslam İşbirliği Teşkilatı oldu. İsimdeki İşbirliği ifadesinin teşkilatın son 10 yılda büyük ölçüde değişen felsefesini en iyi biçimde yansıtacağına inanılıyor.


Teşkilatın yeni amblemi de alkışlar eşliğinde eski ambleminin yerini aldı ve toplantılara yeni amblem ile devam edildi. Yeni amblem oldukça uzun süren bir sürecin ürünü. Geçen yıl Duşanbe'de yapılan toplantıda alınan değişim kararının ardından davet üzerine tüm ülkelerden katılan yaklaşık 650 katılımcının gönderdiği binin üzerindeki eser arasından uzman bir kurulun yaptığı seçmeler sonucu diğer uluslararası teşkilatların amblemlerinde görülen sadelik ilkesi üzerine çizilmiş, merkezinde Kâbe bulunan dünya figürü çalışmasıyla Türkiye'den Raciha İpek Öke adındaki genç bir tasarımcının çizdiği amblem teşkilatın yeni amblemi olarak seçildi.
Açılış toplantısı ile başlayan dışişleri bakanları zirvesinde katılan bakanları, ertelenen Şarmel Şeyh zirvesinden taşınan birçok mühim mesele ile çok yoğun bir gündem bekliyor olacak. İİT Bağımsız İnsan Hakları Merkezinin kurulması ve üyelerinin seçilmesi ile İİT zirvelerinin 3 yerine 2 yılda bir yapılması ele alınacak konulardan sadece birkaçı.


HABER: www.ilahiyathaber.com – 29.06.2011 Çarşamba

Hiç yorum yok: