21 Nis 2011

“TÜRKİYE ve ÇİN: DÜNYA’DA YÜKSELEN İKİ DEĞER”


Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık; bölgemizin tarihi ve turistik yerlerini gezen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının davetlisi Çinli tur operatörlerini kabul etti.



Trabzon Valiliği (A) Toplantı Salonunda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının Çin Halk Cumhuriyeti’nden davet ettiği 33 kişilik tur operatörü ile bir toplantı yapan Vali Kızılcık, 4 bin yıllık tarihi geçmişi, doğal güzellikleri ve turizm alanları ile Trabzon’un yeni turizm yatırımlarını hayata geçirmede önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.



Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yöremizin tanıtılması ve misafirperverliğimizin gösterilmesi için organize edilen gezi programının önemine değinen Vali, Kızılcık,


“Bu program iki ülke arasında sadece turizm konusunda değil, aynı zamanda sosyo-kültürel ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine de fevkalade katkı sağlayacaktır. İki ülke insanlarının bundan sonra hem birbirlerinin yaşam tarzları hem tatil alışkanlıklarını hem de hayata bakış açılarını daha iyi tanımalarına vesile olacağına inanıyorum” dedi.


Özellikle Çin ve Türkiye’nin son yıllarda dünya platformunda yükselen değerler olduğunun altını çizen Vali Kızılcık, konuşmasına şöyle devam etti:


“Bu yükselen değerler olmaları hasebiyle iki ülke vatandaşlarının refah seviyelerinin önemli oranda artığını, refah seviyesi artan toplumlarda vatandaşların zamanının bir kısmını da şüphesiz tatil yaparak geçirdiğini ve bu tatilde insanların dünyanın değişik güzelliklerini görmek arzusu içerisinde olduğunu biliyoruz.


Her geçen gün globalleşen dünyamızda turist sayısının, gezen sayısının önemli oranda arttığını biliyoruz. Her ülkenin tatil yapma alışkanlıkları aynı değildir. Ama özellikle globalleşmenin etkisiyle artık her şeyin aynılaşmaya, benzemeye başladığı dönemlerde doğal olarak insanlar farklılaşmaya başlamakta, belki geçmişlerini, kaybettiklerini görmenin, yakalayabilmenin arayışı ve macerasındalar.


Bu anlamda derin ve çok zengin bir geçmişe sahip Çin’in Türk insanıyla benzerlikler gösterdiğini söyleyebiliriz. Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkemize ve bölgemize çok sayıda turist geleceğini düşünüyoruz” dedi.


Trabzon'un turizm alanında yükselen bir değer olduğuna dikkat çeken Vali Kızılcık, bölgenin dört mevsimde de turizme müsait olduğunu söyledi.


Trabzon'da yaz mevsiminde sahilde kızgın güneş olurken, 1 saatlik kara yoluyla zirvede serin bir havanın hakim olduğunu kaydeden Vali Kızılcık, turizm alanında projelendirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.



Trabzon'a 5 yıldızlı bir otel kazandırılması için çalıştıklarını ifade eden Vali Kızılcık,


"Otelin projelendirme çalışmalarını yürütüyoruz. Projelendirme çalışmaları bittiğinde inşaatı tamamlayıp 5 yıldızlı oteli Trabzon'umuza ve bölgemize kazandıracağız. Bölgemizin doğal güzellikleri son derece büyük önem arz ettiği için doğa ile uyumlu konaklama tesislerinin yapılması ve oralara ulaşımın daha kolay sağlanabilmesi içinde gerekli alt yapı çalışmalarımız devam ediyor.


Artık ulaşım, iletişim imkanlarının bu kadar kolay, ucuz olduğu dönemde coğrafi anlamdaki uzaklığın çok fazla anlam ifade etmediğini, gönüllerinin, kültürlerinin birbirlerine yakın ve benzer olması bu ilişkinin çok hızla artarak devam edeceği, inancımı ifade ediyorum” diyen Vali Kızılcık, yükselen iki değer olan Çin ve Türkiye’nin hem dünya barışına, hem de dünyanın huzuruna katkı sağlama anlamında her alanda daha fazla işbirliği yapması gerekiyor” dedi.


Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise, Çin Halk Cumhuriyeti, Pekin, Şanghay ve Guangzhou şehirlerinden 33 tur operatöründen oluşan bir grubu bölgemizde ağırladıklarını ve yöremizin güzelliklerini tanıttıklarını söyledi.


Çin’in turizm sektöründe önde gelen tur operatörlerini Trabzon merkez odaklı olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde kültürel ve turizm zenginliklerini ve altyapısını incelemeye geldiklerini belirten Genel Sekreter Kaldırım,


“Çin ile Karadeniz arasındaki turizm işbirliğinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılacak" dedi. Kaldırım, Çin’in nüfusu itibariyle dünyaya en çok turist gönderen ülke olma yolunda gittiğini belirterek, "Çinliler deniz ve kum turizmini çok tercih etmiyor. Aksine doğa ve kültürel turizm dediğimiz alternatif turizmi seviyorlar. Bizim de o anlamda çok iyi bir pazarımız var. Biz kendilerine, ‘gelin ve buradaki destinasyonları görün’ dedik. Çin önemli bir pazar ve gelip buradaki doğayı bizzat gördüler. Bu program sonucunda Çin’den 5 bin kişiyi buraya getirebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.


Konuşmaların ardından Çinli operatörlerin sorularını cevaplayan Vali Kızılcık, Çin'li heyete Trabzon'u simgeleyen gümüş telkâri takdim ederken Çin'li operatörler de Vali Kızılcık'a çeşitli hediyeler takdim etti. (VB – 21.04.2011 Perşembe)

Hiç yorum yok: