3 Nis 2011

İLESAM’DAN KAYSERİ’DE SEMİNER


İLESAM; 1 Nisan 2011 Cuma günü saat 10’da Kayseri Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi Konferans Salonun’da, “Telif Hakları Bilincinin Eğitim Kurumları ve Ülke Genelinde Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” konulu seminer verdi.



İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Kayseri Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi Konferans Salonun’da, 1 Nisan 2011 Cuma günü saat 10’da “Telif Hakları Bilincinin Eğitim Kurumları ve Ülke Genelinde Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” konulu seminer verdi.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, konuşmasında telif hakları ihlallerinden ve korsan kavramından bahsetti. Telif hakkının bir kutsal hak olduğunu belirtti ve korsandan kitap, CD vb gibi ürünleri alanların kul hakkını çiğnenmiş olduğunu söyledi.

Parmaksız, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte bugüne kadar 15 il de üniversitelerde telif hakları bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla programlar düzenlediklerini belirtti.

Korsanın hayatın her alanına girdiğine dikkati çeken Parmaksız, korsanla mücadele için önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. İLESAM’ın 60 ilde korsanla mücadele konusunda İl Denetim Komisyonu üyesinin var olduğunu, korsan adlı virüsün bir an önce önünün kesilmesi gerektiğini ifade eden Parmaksız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Korsan herhangi bir şekilde yazarından ve yayınevinden izin almadan çoğaltılan, basılan ve yayınlanan her türlü eser için kullanılır.

Herhangi bir kopyalama merkezine veya fotokopi çeken bir yere gidip, ister üniversite olsun ister kopyalama merkezi olsun bir kitabın aynısını çektirdiğimiz zaman o da korsandır.

Korsan hayatımızın her alanında var olan bir şeydir. Bununla mücadele için herkesin elinden geleni yapması gerekir. Telif hakkı kavramı insanlarımız tarafından bilinmiyor.

Özellikle şair-yazar ve akademisyenlerin İlesam’a üye olmamasını bir türlü anlayamıyorum. Nasıl arabamızı ve evimizi kasko veya sigorta ettiriyorsak, eserlerimizi de İLESAM’a üye olarak sigorta ettirebiliriz. Eserlerimiz; evimiz ya da arabamız kadar değersiz mi? ’’

İLESAM’ın 1986 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan ilk meslek birliği olduğunu anımsatan Parmaksız, ilim ve edebiyat alanında önemli çalışmalar yaparak, Türkiye’ye bu hakkı anlatmakta kararlı olduklarını sözlerine ekledi.
Konferans, İlesam Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Pehlivan Uzun, İlesam üyesi Prof. Dr. İsmail Görkem ve Süleyman Karacabey tarafından da takip edildi.

Program sonunda Parmaksız, izleyicilerin sorularını cevapladı. Konferansın sonunda İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM olarak her platformda telif haklarının savunucusu olacaklarını ve korsanla mücadele edeceklerini bu konularla ilgili seminer ve konferansların devam edeceğini, yürütmekte oldukları projenin 22 Nisan 2011 Cuma günü Erzincan Üniversitesi'nde verecekleri seminerle son bulacağını söyledi.

Hiç yorum yok: